mandag 25. januar 2010

Slutt for Saddams fetter

Jeg kan ikke akkurat si jeg sørger over at Ali Hassan al-Majid, kjent som ”Kjemiske Ali”, ikke lenger er blant oss. Etter flere dødsdommer ble Saddam Husseins fetter og tidligere innenriksminister i Irak henrettet i dag morges. Neppe mange vil savne en mann som til de grader gjorde seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten. Tilnavnet ”Kjemiske Ali” fikk han etter at han systematisk hadde brukt stridsgasser i de såkalte anfalkampanjene, der mer enn hundre tusen kurdere ble drept og over to tusen kurdiske landsbyer og byer ble ødelagt. Det var folkemord. Han ble også dømt til døden for undertrykkelsen av sjiabefolkningen i Sør-Irak og for massemord på sjiitter i Bagdad.

Det er ufattelig hva denne mannen kunne få seg til å gjøre. Men han var ikke alene. Saddam Hussein selv var en tyrann av verste sort, og spyttslikkerne omkring ham gjorde det beste de kunne for å følge opp tyrannens forventninger om å spre død og ødeleggelse, selv blant sitt eget folk. Nå vil en kunne si at de begge har fått som fortjent.

Ikke desto mindre beklager jeg at de ble henrettet. Dødsstraff er en reaksjonsform som ikke er et sivilisert samfunn verdig.

1 kommentar:

Anonym sa...

Trist at Norge er saa sivilisert at doedsstraffen ikke lenger urfoeres i Norge.
Uten tvil er denne siviliserte standard som du till egne deg selv grunnen at mange uskyldige I norge mister livet hvert aar .Muligens du hadde blit mindre sivilisert i tilfelle noe av dine egne barn hadde blit mordet.
Lykke till med ditt siviliserte samfunn Beklager mange skrive feil men det kommer av fordi jeg kommer opprinnelig fra et mindre sivilisert samfunn (holland)