fredag 9. januar 2009

Verdig markering

Gårsdagens markering på Youngstorget i Oslo og fakkeltoget til Rådhusplassen ble en verdig protest mot volden og ufreden i Midt-Østen. Spesielt inntrykk gjorde det da møtelederen på Youngstorget ba de mange tusener frammøtte om et halvt minutts stillhet for ofrene for volden. Den stillheten som da senket seg over torget, stod i skarp kontrast til det pøbelbråket som bare minutter tidligere hadde funnet sted noen kvartaler unna.

Jeg synes det var flott at mennesker med til dels ulik vurdering av årsak og skyld i konflikten på denne måten kunne samle seg om å protestere mot den umenneskeligheten og voldskulturen som herjer i Midt-Østen. Volden i Karl Johans gate viser at denne kulturen finnes også i vårt eget land. Desto viktigere er det at alle mennesker av god vilje står fram og markererer at dette tar vi avstand fra.

Jeg var ikke enig i alt som ble sagt av alle appellantene på Youngstorget. Men det behøver jeg heller ikke være. Vi var samlet for å vise hva vi er enige om og hva vi alle har som mål – fred og forsoning. Av de fire som talte var det etter min mening biskop Ole Chr. Kvarme som tydeligst talte i samsvar med det som skulle være markeringens tema – at nå må våpnene hvile, nå må menneskers liv og freden få en sjanse i Gaza og det sørlige Israel.

Jeg er glad for at biskop Kvarme, som kjenner situasjonen i Midt-Østen bedre enn de fleste her i landet, og som er en sann venn både av Israel og det palestinske folk, har markert en så tydelig kristen stemme i dagens situasjon. I et åpent brev til Israels ambassadadør og De palestinske myndigheters representant i Oslo gjentar han sin appell fra Youngstorget i går om å gi freden en ny sjanse.

Også Bispemøtet har gått ut med en sterk appell til partene om våpenhvile, en appell som Kirkerådet har sluttet seg til. Biskopene skriver at begge parter har ansvar for den humanitære katastrofe og de menneskelige lidelsene som man nå opplever i Midt-Østen. ”Men den sterkeste part har alltid et særskilt ansvar. Vi ber Israel trekke seg ut av Gaza. Vi ber Hamas stoppe sine krigshandlinger, og ikke bruke sivile som skjold. Vi ber begge parter bidra til en politisk løsning av konflikten, som er den eneste veien til varig fred”, avslutter biskopene sin uttalelse.

Ingen kommentarer: