fredag 23. januar 2009

Unødvendig Kringkastingsråd

Tidligere sjefredaktør Thor Bjarne Bore, som også har vært nestleder i NRKs styre, gir på bloggen sin en overbevisende argumentasjon for at Kringkastingsrådet bør nedlegges.

Jeg siterer med tilslutning:
”NRK trenger ikke, og bør ikke ha, et politisk oppnevnt råd som driver programpolitisk detaljhandel, selv om det i mandatet ikke bare står at "Rådet skal drøfte og uttale seg om hovedlinjene for programvirksomheten i NRK", men sannelig også at "Rådet uttaler seg i de programsaker som kringkastingssjefen forelegger for det, eller som rådet finner grunn til å ta opp etter initiativ fra et medlem eller fra lyttere og seere".

Alt dette er prinsipielt galt, mener Bore. ”Man har et styre, og det er greit nok utpekt av Regjeringen. Der trekkes det opp de overordnede linjer for programvirksomheten, der legges budsjetter, der diskuteres mediestrategi (f. eks. engasjement i nye medier).”
...
”Redaksjonelle valg må foretas bare av ansvarlige redaktører og de som er delegert myndighet av disse. Punktum. Allmennheten kan og skal naturligvis ha sin mening om redaksjonelle valg både i NRK og aviser. Og det skjer utstoppelig. Enten det er kommentatorer som kaster sine medieblikk i retning Marienlyst eller leserbrev, opprop, demonstrasjoner. Hvis noen føler seg krenket, er det lov å skrike opp og håpe at noen hører eller leser, det er fritt frem for Kristelig Kringkastingslag, Human-Etisk Forbund, Med Israel For Fred og Norsk Saueavlslag."

Bore viser til at Pressens Faglige Utvalg (PFU) bør ta seg av klager på programmer i NRK: "Der vil en klage få en solid og skikkelig saksbehandling, i motsetning til den synsingen som sakene blir utsatt for i Kringkastingsrådet.”

Ingen kommentarer: