onsdag 14. januar 2009

Uholdbart av demonstrerende foreldre

Foreldre som skjøv barn med lekeblod foran seg i demonstrasjonen i Oslo i helga, mener de som kritiserer dem for dette, kan skamme seg. Barna ønsket selv å gjøre det, sier de. Ja vel, men det er faktisk ikke nødvendigvis god nok grunn til at foreldre lar dem gjøre det. Det er foreldrene som til syvende og sist har ansvaret for barna, og deres primære ansvar er å beskytte dem. Noen ganger kreves det faktisk at foreldre beskytter barna mot seg selv. Foreldrene måtte vite at å male ”blod” på barnas T-skjorter på ingen måte signaliserte noen fredelig demonstrasjon, men tvert imot kunne virke konfliktremmende.

Statsråd Huitfeldt kan derfor ta det med knusende ro når hun nå får kritikk fra foreldrene for at hun har tatt avstand fra denne bruken av barna som ”skjold” i en demonstrasjon som foreldrene måtte vite føre til en voldelig situasjon. De som bivånet situasjonen, kan fortelle om skrekkslagne barn – og TV-bildene viser det samme. Foreldrene sier også at det var en utdannet psykolog som organiserte demonstrasjonen. Det gjør ikke saken bedre. Også psykologer kan ta feil. Det er denne saken et godt eksempel på.

Dessverre er barneombudet uklar i sine uttalelser om saken. På den ene side sier han – som rett er – at det er de voksnes ansvar å sørge for at barn er trygge. ”De hører ikke hjemme der det utøves vold og hærverk.” Riktig. Men på den annen side sier han også at hvis barn ”skal være med til steder der man kan tenke seg at det vil bli utøvd vold, bør voksne være med og kunne håndtere situasjonen.” Nei, hvis det forventes voldelige situasjoner, bør voksne sørge for at barn holdes unna. Hendelsene viste at de voksne slett ikke kontrollerte situasjonen. Det betyr ikke at barn ikke skal kunne delta i demonstrasjoner. Men de gjør det på foreldrenes ansvar. Og foreldrenes primære ansvar er å beskytte barna.

2 kommentarer:

Dag sa...

Jeg er veldig enig i at barn ikke bør være tilstede på slike demonstrasjoner. Min kone og jeg var i Oslo lørdag for å støtte demonstrasjonen. Da vi så barna som også var "malt" i rødt, reagerte vi negativt. Etter vår oppfatning gir dette helt feil signaler. Ikke bare å ha barna med, men også å male dem slik vi så. Dette svekket det budskapet som vi som demonstrerte ønsket å få fram. Det var også en viktig grunn for oss ikke å gå til den israelske ambassaden. Etter vår oppfatning vinner slike demonstrasjoner på rolig og verdig opptreden. Å bruke barn på en slik måte grenser til å være uetisk.

Oddbjørn sa...

Beklager sen respons. Har vært ute av funksjon tre-fire dager. Takk for kommentaren, Dag. Hvis alle som ønsker å ytre seg i det offentlige rom kunne ha slike holdninger som du viser, ville demonstrasjonene bli kraftfulle uttrykk for meninger, og både saken og demokratiet ble styrket. Lykke til i jobben din, forresten.