søndag 25. januar 2009

Storeslem og storeslem, fru Blom

VG skriver at de rødgrønne gjør en storeslem i en ny politisk meningsmåling, der de rødgrønne til sammen får nesten 50% støtte. Men det er Ap som først og fremst gjør det bra, svært bra. SV gjør det ikke særlig bedre enn før, mens Sp stadig har dårlige målinger, denne gangen tilbake med 1,3 prosent til 5,5 prosent.

Valganalytikerne har utvilsomt rett i at finanskrisen i særlig grad har styrket Arbeiderpartiet, men de to andre partiene gjør det slett ikke så bra. Karakteristikken ”storeslem for de rødgrønne” må vel derfor sies å være en liten overdrivelse.

Det er ikke overraskende at et stort parti som Ap med sin historie oppleves som et trygt alternativ i den usikre tiden vi er inne i. Men hvorvidt det skal gi god uttelling ved valget til høsten, vil ganske sikkert avhenge av hvor godt de takler de utfordringene som finanskrisen fører med seg. Det har vi ikke sett foreløpig.

Velgerne har en tendens til å straffe en regjering som ikke gjør det spesielt bra. Men velgerne belønner heller ikke nødvendigvis de som sitter med makten hvis situasjonen er rimelig bra i landet. Det er derfor ikke gitt hvordan velgerne vil reagere til høsten. Det som er rimelig klart, er at regjeringen må levere i månedene som kommer. Så får vi se om velgerne vil belønne den for det. Det er slett ikke så sikkert.

Ingen kommentarer: