mandag 3. mai 2010

Garanti med handa på hjertet

I sin nyttårstale 1. januar 2007 så statsminister Jens Stoltenberg det norske folk inn i øynene og proklamerte at innen sju år skulle gasskraftverket på Mongstad ha rensing av klimagassen CO2. ”Det blir et viktig gjennombrudd for å få ned utslippene i Norge, og når vi lykkes tror jeg verden vil følge etter. Dette er et stort prosjekt for landet. Det er vår månelanding”, slo han fast. – I Stortinget i 2006 ga Halvorsen en garanti for rensing av Mongstad innen 2014: ”Avtalen som er inngått mellom staten og Statoil er forpliktende. Derfor kan jeg si, med handa på hjertet, at jeg kan gi en garanti for at det er på plass i 2014”, sa Halvorsen.

Nå har regjeringen brutt sine egne klare løfter og bestemt at beslutningen om at rensing av gass på Mongstad utsettes til neste stortingsperiode. Det betyr at rensingen ikke kommer i gang før 2018. Når Kristin Halvorsen i morgennyhetene på NRK i dag blir konfrontert med sitt og regjeringens løfte, har hun tydeligvis ingen problemer med løftebruddet, til tross for garanti ”med handa på hjertet”. På spørsmål om hun ikke frykter ikke for SVs troverdighet etter løftebruddet, er svaret: ”Nei, det gjør jeg ikke fordi alle vet at vi har stått på enormt for å få på plass fullskala rensing på Mongstad.” Så mye er altså SV-lederens og Ap-lederens løfter og garantier verdt. Ikke rart noen hver i den rødgrønne leiren har problemer. Stortinget vil naturlig nok ha en redegjørelse fra statsministeren og miljøbevegelsen krever at olje- og energiministeren går av.

Kanskje var det en ide enten å være noe mindre bombastisk i sine løfter, eller noe mer ydmyk når man blir nødt til å løpe fra løftene?

Oppdatering: Ifølge VG tar Stoltenberg null selvkritikk for månelandingsfiaskoen. -Han bør være glad for det er lenge til neste stortingsvalg.
Ny oppdatering: Månelandingsfiaskoen stadig mer pinlig for regjeringen, og i Stortinget beskyldes statsministeren for å lyve.

2 kommentarer:

Brandulph sa...

Nå er det vel så, Oddbjørn, at det å gå fra sine løfter, er en helt normal adferd blant politikere, så det er vel ikke mye å ta på vei for?

Når lepper som Stoltenberg og Halvorsen ikke holder hva de lovet denne gang, så er det kanskje av den enkle grunn at de faktisk har innsett hvilken gigantisk svindel Turner/Gore satt igang med sine CO2-sertifikater... hmmm.

Engelsk rett har faktisk fastlagt at ”Global warming” er en religion, og som kjent solgte også kirken lignende avlatsbrev i Middelalderen, som de troende kjøpte i tusenvis. En slu ekstra beskatning av en enfoldig troende befolkning.

Kanskje både Stoltenberg og Halvorsen har innsett at CO2 ikke er en ”klimagass”, men et molekyl som er selve hjørnestenen til alt liv på moder jord? Eller, kanskje de har googlet litt med ”klimasvindel”, ”climate change hoax”, etc. og funnet det fornuftig å trekke seg forsiktig ut av hele svindel operasjonen, før de begynner å får avlatsbrevene tredd opp i et sted hvor sola ikke skinner?

Men selvsagt, jeg er også fortsatt indignert over politikere som ikke holder hva de lover... dette til tross for at slik er normal politisk adferd. For du vet, Oddbjørn, olitikk er ikke verdens eldste yrke, men det er jo det samme da. (Jeg vokste opp med en far som pleide å si det):-)

Anonym sa...

Hvordan kan dere la dere bli skuffa? Denne regjering har aldri hatt min tiltro på dette området, og når de nå svikter sine KJÆRE velgere, så har velgerene fått som fortjent.

Dette blir som å spise gul snø, man har hørt det ikke er noe godt, men man må bare smake alikevel.

Lykke til!

Gleder meg til neste valg, om valgløftene ikke blir glømt så fort som de pleier. Og at fokuset faktisk kan rettes mot fakta og ikke VISJONER!!!

Takk,
Bernt Kåre Villimyra