onsdag 19. mai 2010

Ærlige ”jenter på Toten”?

Carl I. Hagens angrep på sin tidligere svigersønn på kronikkplass i Aftenposten vil utvilsomt vekke debatt. Ekssvigersønnen var med i NRK-TV-serien ”Jentene på Toten”. Hagen mener at NRK har villedet folk ved at TV-serien fremstiller såkalte transer som stakkarslige personer som vi skal synes synd på. Hagen skriver at ekssvigersønnen ikke fortalte til Hagens datter at han var transperson før hun var blitt gravid med deres siste barn. Dette til tross for at mannen hevder i TV-programmet at han visste om sin legning allerede da han var barn. Hagen mener at mannen gjennom sin oppførsel har skapt store problemer for barna og deres mor. I Hagens tilfelle er det derfor datteren og barna hun har sammen med ekssvigersønnen, det er synd på, mener den tidligere Frp-formannen.

Det oppleves utvilsomt noe spesielt å få brettet ut andres familieproblemer på denne måten på kronikkplass i landets største avis. Jeg regner med at både Hagen selv og Aftenpostens kronikkredaktør har tenkt seg grundig om før de publiserer en artikkel der en lett identifiserbar person blir kalt en ”drittsekk”. Når det er sagt, har utvilsomt NRK er forklaringsproblem når det gjelder flere påstander i Hagens kronikk, f eks at ekssvigersønnens barn gjennom TV-programmet fikk kunnskap om at faren ønsker en kjønnskorrigerende operasjon. NRKs kommunikasjonsdirektør forsikrer at de vil gå gjennom programmet og Hagens påstander. Vi venter spent på resultatet av gjennomgåelsen. Man bør kunne stille store krav til en programserie som blir prisbelønnet.

På nettstedet til Foreningen for transpersoner anbefales det at man ikke venter for lenge før man forteller at man er transe når man er i ferd med å etablere et kjæresteforhold. Dette har med ærlighet å gjøre, heter det. Det gir også mulighet for at en kan trekke seg ut av forholdet, før det blir unødig smertefullt og opprivende, skriver nettstedet i sin veiledning.

Oppdatering:
Familieterapi gjennom media?
Sjokkert over Hagens transeangrep
Ekssvigersønn skremt av Hagen

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hagen har en direkte måte å ordlegge seg på. han skriver klart og tydelig at det ikke er noe problem at ekssvigersønnen er transe, men at han savner ærlighet og åpenhet rundt dette.

Det er lov å si at folk er drittsekker når de er det. Uansett om de er kristne, homser, politikere, leger.. whatever. En drittsekk er en drittsekk, og du finner dem over alt.

Anonym sa...

mona
Jeg er enig med Hagen i at det er problematisk at hans eks- svigersønn ikke har vært åpen om sin legning. Skjønner at noen synes det er merkelig at han skriver om dette familieproblemet i Aftenposten, men jeg har sett hele serien, og denne eks. svigersønnen snakker jo en del om barna der, som Hagen faktisk er bestefar til. Det som er sagt i serien, klart preget av bitterhet til familien, er sånn sett verre enn det Hagen skriver i Aftenposten. Hagen er veldig klar på at han ikke har noe imot transer, men at det er feil å holde dette hemmelig og få barn med uvitende person.... Jeg likte tv- serien veldig godt, menge flotte transer som var åpne og ærlige. Det eneste jeg reagerte på var en del av uttalelsene til nettopp " Lise", uten at jeg visste noe som helst om slektskapet til Hagen....

Anonym sa...

Desverre er det blitt slik at det er fyfy og påstå at de med avvikende livsførsel kan være drittsekker.Både homoer og transer ol bør forstå at enkelte,eller mange kan ha problemer med å se deres avvik som noe helt naturlig.De må gjerne leve ut sine lyster ,men forså at det er faktisk ikke normalt for mange

Lattergalen sa...

Hagen kan mene dette så mye han vil. Jeg mener uansett ikke at det er hans sak å lage dette til en offentlig familiefeide. Jeg hadde ikke hørt om verken Lise Lindalen eller at Hagen hadde en transe-svigersønn før Hagen selv kom på trykk og på lufta i alle kanaler. Men nå har jeg god (om enn ufrivillig) innsikt i familiens indre anliggender, det hjalp ikke å bytte kanal den dagen dette var på topp, for Hagen var overalt. Ikke kom jeg unna avisenes forsider heller.

Ikke kan jeg begripe hva godt det skal gjøre for barnebarna hans!!

Hva som er riktig versjon av hvem som ble orientert om hva og når, er jo også en ting som ikke er helt avklart, og som partene ikke er enige om.

For det første synes jeg det er nokså uinteressant hva Carl I Hagen måtte ha lyst til å si til sin tidligere svigersønn, og for det andre synes jeg det er ytterst betenkelig at en ellers seriøs avis som Aftenposten lar ham si det på trykk.

Jeg er virkelig spent på hva PFU kommer fram til her.