søndag 13. september 2009

SV-desperasjon

Partilederdebatten på NRK fredag viste en SV-leder som kjenner på desperasjonen. Noe annet kan ikke forklare hennes nærmest ukontrollerte opphisselse og til dels mangel på folkeskikk i debatten.

Det går an å forstå det. SV har hatt mye motgang i valgkampen. Pål T. Jørgensens utspørring av Kristin Halvorsen var ille for Halvorsen og partiet. Siden har Halvorsen ikke klart å komme på offensiven. Hun har ikke maktet å få fokus på miljøpolitikken, der hun gjerne vil være best, og noen skoledebatt av særlig interesse har vi heller ikke hatt. Dessuten har Halvorsen denne gangen klok av skade voktet seg vel for å komme med løfter av typen ”varm skolemat”.

Utspillet fra en ellers så fornuftig mann som Olav Gunnar Ballo, som selv nå forlater Stortinget, understreker SV’s desperate situasjon. Ballo appellerer til Ap-folk om å stemme SV for slik å berge den rød-grønne regjeringen, sier han. Det er ikke spesielt taktisk lurt å stemme Ap, når det uansett ser ut som at Ap kommer i regjering. Da risikerer man å få en mindretallsregjering av Ap, legger han til. Som om en mindretallsregjering av Ap skulle være noen ulykke. Mange både i og utenfor Ap vil vel mene at det kanskje bare hadde vært en fordel om Stoltenberg etter valget kunne fly alene. Riktignok har fløyet for mange penger disse fire årene, men kostnadene vil bli de samme om han flyr alene.

Rent bortsett fra at Ballos utspill må sies å være ganske så spesielt, kan det også stilles spørsmål ved hans påstand om at det bare er et sterkt SV som kan redde flertallet. Valgforsker Frank Aarebrot problematiserer påstanden og hevder at det avgjørende blir avstanden fra Ap til det neste største partiet, for da kan styringstillegget slå inn. Med den størrelsen SV har nå fungerer det gjerne slik at hvis de vinner fylkesmandater, så taper de gjerne utjevningsmandater. Selv om Aarebrot er Ap-mann, betyr ikke det at hans analyse ikke er riktig.

Men nå er valget i gang. Morgendagen vil vise om det vil gå troll i ord når Dagbladet skriver om at Halvorsen i dag har hatt ”siste dans med gjengen”.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Min rangering av muligheter:

1) H+Krf+V+Frp
2) H+Krf+V
3) H+Frp
4) AP+V
5) AP
6) AP+SP
7) AP+SP+SV

De rødgrønne viser i dag en maktarroganse og sikkerhet på å vinne som jeg tror kommer til å koste dem valget.

Godt valg folkens! Husk å stemme!

Anonym sa...

DN oppsummerer mye bedre enn jeg kan hvorfor vi trenger regjeringsskifte

http://www.dn.no/valg/article1740355.ece

Anonym sa...

DN oppsummerer mye bedre enn jeg kan hvorfor vi trenger regjeringsskifte

http://www.dn.no/valg/article1740355.ece

Thomas sa...

Denne debbaten viser hvor vulgær og ufin Halvorsen faktisk har blitt.

http://www.vgtv.no/?id=26139

Se fra 34:25 og noen minutter utover.

Hun vet vel at hvis SV ikke får makt i denne omgang, noe de neppe gjør, så har ikke hun urettet mye annet enn å være Jens sin lakei og ført en pro-kapitalistisk politikk og vært med på krigføring i Afghanistan. Med andre ord, hun vil være den personen SV må kvitte seg med for å "starte på nytt" som et opposisjonsparti.

Anonym sa...

LANDET TRENGER EN NY REGJERING.
BLIR DET BORGERILG MÅ DEN BLI
AV HØYRE OG FRP.VENSTRE STÅR
NÆRMRERE SV.JILL

Anonym sa...

Min rangering:
1) AP+SP+SV
2) AP
3) H+KRF+V
4) H+FRP (men da emigrerer jeg til Sverige)
5) FRP (Trøste og bære - og jeg
emigrerer garantert)