torsdag 3. september 2009

Høyre-sentrum likevel?

Nå begynner det virkelig å dra seg til i valgkampen. Dagens politiske meningsmåling i VG viser at noen hver kan få seg en overraskelse 14. september. I over et år har medier og fremfor alt Jens og Jensen prøvd å innbille oss at kampen først og fremst står mellom nettopp disse to. Jo da, Jens er selvfølgelig fortsatt med. Men hva med Jensen? Det har lenge vært klart at sjansen for Siv Jensen til å bli statsminister etter dette valget er ytterst liten. For all del, Frp får mange stemmer, men kanskje blir valgresultatet for Siv Jensens parti heller ikke så godt som man lenge har trodd. Ikke minst reageres det på dødshjelpvedtaket. Skulle Frp havne på samme resultat som sist, for ikke å si under, blir det en nedtur av dimensjoner for et parti som meningsmålingene har gjort noe høy på pæra.

På VG-målingen får Frp en oppslutning som faktisk er lavere enn ved forrige stortingsvalg. Og hva som sikkert svir minst like mye for ”statsministerkandidat” Jensen er at to av tre spurte heller vil ha Høyre-leder Erna Solberg enn Frp-leder Siv Jensen som statsminister. Sentrum og Høyre er dessuten større enn Frp på denne målingen, ja, også større enn Ap, selv om Ap får langt flere mandater. En måling i Dagsavisen viser nøyaktig samme tendens. Frp stuper og Høyre, Krf og Venstre er større enn Frp. Valgforsker Bernt Aardal sier at han vil vedde hatten sin på at vi her ser noen tendenser som vi har gått og ventet på. Frp har vært på en fallende kurve og Høyre på en stigende kurve, men det har tatt tid før det har slått helt ut, sier han til Dagsavisen.

Nå erkjennes det at en sentrum-Høyre-regjering ikke er noen umulighet. Arne Strand påviser i Dagsavisen hvordan det kan skje, og gjør dermed til skamme talen om at det ikke finnes noe realistisk alternativ til de rødgrønne. Kanskje kunne vi håpe at også valgredaksjonene i NRK og TV2 kunne klare å tenke samme tanke? Foreløpig ser det ikke slik ut når vi bivåner debattene i disse mediene.

Selvfølgelig, dette er bare to målinger blant mange andre. Det kommer flere, og de vil vise andre resultater. Dessuten, og det er kanskje minst like interessant, Aftenpostens velgerpanel viser at de rødgrønne gjør det meget bra blant opp-av-sofaen-velgerne, så bra at hvis den tendensen fortsetter, vinner de valget. Men det er lenge igjen. Ikke minst hvis det politiske innholdet i valgkampen kan utkonkurrere Kongo i medieoppslagene, kan mye endre seg. Og det skal ikke mye spådomskunst til for å forutse at Frp vil anstrenge seg til det ytterste for å få oppmerksomhet om sitt syn på innvandrerpolitikken. Blir de andre partiene med på den galeien, er Frp garantert fremgang igjen. Men så langt i valgkampen har det lykkes de andre partiene å unngå å bite på det agnet.
Les også:
Sponheim vil ikke holde seg for nesen.
Rikinger vender Siv ryggen.

3 kommentarer:

Torgeir Kvalvaag sa...

Spennende og brennaktuell blogg, ikke minst for en som må følge det hele fra sidelinja i utlandet. Jeg vet ikke hvor mange ganger Høyre er dømt nord og ned av kommentatorene, vi behøver ikke gå mange dagene bakover i overskriftene for å finne at Høyre var på veg ut av dagens politikk og inn i historien.
Jeg tar neppe feil når jeg tidfester oppgangen for Høyre den dagen Martine Aurdal i Dagbladet skrev en kommentar om personen Erna Solberg, en kommentar der det mellom linjene kan leses en gryende respekt for den utskjelte politikeren, om ikke for politikken. Kanskje folk liker å lese positive ting om våre politikere.
Men Aurdal har stort sett vært alene, til nå. For nå kommer vel saueflokken etter, får vi tro. Hilsen ikke-Høyrevelger.

Anonym sa...

Det burde ikkje vera nokon overrasking at Høgre klatrar fram mot valet. Ein del seier dei skal stemma frp, men når det kjem til valdagen, tør dei ikkje. Dei velger det trygge. frp har alltid større oppslutning når det ikkje er val. Er overraska over at dei har halde seg såpass høgt på målingane så langt. Denne effekten vil me også sjå på regjeringspartia. Når valdagen nærmar seg vil folk velja det trygge; altså den eksisterande fleirtalsregjeringa, som har vist at dei stort sett held det dei lovar (iflg gjennomgang i VG, Dagbladet og Aftenposten). Særleg AP vil ha glede av det.

Anonym sa...

HØYRE KAN UTELUKKE VENSTRE.
PARTIET SER UT TIL OG BLI
STEMT UT FRA STORTINGET
VI KAN DA HA 2 ALTERNERTIV
TIL EN BORGERILG REGJERIMG
DET KAN BLI AV HØYRE ,KRF
og FRP.EVNT HØYRE OG FRP.


JILL