onsdag 9. september 2009

Sur og desperat

Etter hvert som valgkampen har gått Frp imot og meningsmålingene ikke tyder på et slikt brakvalg for Frp som mange trodde for bare en måned siden, blir Siv Jensen stadig surere og mer desperat. Den berømmelige fotoseansen med Erna avslørte sinnsstemningen hos en partileder som har struttet av selvtillit og sett seg selv som landets nye statsminister. Det har ikke gjort stemningen i Frp bedre at TV-kanalene mer eller mindre har forlatt sitt misforståtte opplegg med konsentrasjon om Jens versus Jensen som repriseduellanter. Det går an å forstå at Jensen ikke akkurat ser blid ut om dagen. Etter Ernas framganger har Jensen ikke lenger klippekort på duellene med Jens og som det opplagte statsministeralternativet til Jens. Heller ikke Jens er vel spesielt glad for den utviklingen. Han har jo hatt alt å vinne på å prøve å innbille oss at valget dreier seg om Jens eller Jensen.

Vel, det er enda noe dager igjen og mange har fortsatt ikke bestemt seg. Kanskje kan vinden snu igjen for Jensen. Men dagens VG-måling vitner ikke akkurat om det. Ny kraftig nedtur for Frp. Ikke rart at man henter fram igjen ”han far sjøl”, selve mesteren i å spille forurettet, som er Frp’s forutsigbare reaksjon når noe går imot.

Skolevalget bekrefter at Høyre er i siget, selv om en annen måling i dag tyder på at Venstre "stjeler" litt stemmer fra Høyre. Skolevalget tyder også på at de rødgrønne kan miste flertallet, slik en dyktig analytiker som Paul Chaffey tolker resultat. Hva som da skjer, vet ingen. Men stadig mer tyder på at et relativt dårlig valg for Frp ville sende så store sjokkbølger inn i den leiren at de i ren frustrasjon vil ”innsette” en Jens-regjering igjen i en eller annen fasong. Hennes såkalte ”budsjettgaranti” vitner om det.

4 kommentarer:

Desverre så er Jens den beste ulykken som kan ramme Norge. sa...

-(

Anonym sa...

I VGs artikkel står det:

"Siv Jensen står knallhardt på sin garanti om ikke å inngå budsjettforlik med en regjering Frp selv ikke deltar i.

- Den står fast. Noe annet ville bety at vi måtte stemme for ting vi er imot. Det er ikke samarbeid, det er diktat, sa Jensen til VG etter partilederutspørringen på TV2 i går kveld."

Et rimelig pussig utsagn. Hvis hun virkelig mener dette, kan hun heller ikke akseptere å sitte i en annen regjering enn en ren FrP-regjering. Hvis hun da ikke mener at FrP skal ha enerådende diktatrett i en samarbeidsregjering.

Anonym sa...

Dette kan ha noe å gjøre med at de har kjørt seg fast i retorikken: "FrP har gått mest fram i valget, men holdes utenfor."

De har med andre ord ikke forstått (ikke ønsket å forstå) fenomenet parlamentarisme: At enhver regjering blir sittende så lenge det ikke er noe flertall mot den.

Skjønt om de ikke forstår, eller driver propaganda? Hm, tja ...

Anonym sa...

Enig med Raagraaum. Det kan også virke som FrP i realiteten ikke har så lyst på regjeringsmakt. Det er ikke usannsynlig at Siv innerst inne foretrekker å sitte minst 4 år til i opposisjon. Hun griper i alle fall begjærlig en hver mulighet til å forberede situasjonen etter valget, der hun vil plassere hovedskylden for et borgerlig nederlag på Høyre.

Hadde det vært statsmannstakter over Siv, ville hun i dagens situasjon ganske rolig konkludert med at FrP er det naturlige samarbeidsvalget for Høyre, og at hun er sikker på at de to vil finne sammen etter en borgerlig seier.

Den pinlige sutringen over at Høyre holder flere muligheter åpne, virker vikarierende.

I opposisjon kan Siv fortsette med det hun er best til: Overdrive problemer, være indignert på andre partier, og løse alle problemer med mer penger. Rollen som statsminister krever andre kvaliteter. Å sitte i en samarbeidsregjering vil garantert redusere FrPs oppslutning.