mandag 31. mai 2010

Uforståelig og uakseptabelt

Den israelske militære aksjonen mot skipene på vei til Gaza møter med rette fordømmelse over en hel verden. Uansett hvor mye en måtte mene at hjelpekonvoien var ment å provosere Israel, kan Israels handlemåte ikke forsvares. Bordingen av skipene, der bl a den svenske kriminalforfatteren Henning Mankell er med, har skjedd i internasjonalt farvann, og mange sivile er drept. Vårt Lands sjefredaktør treffer godt når han i en nettleder skriver: ”Hvis hensikten med den såkalte fredskonvoien til Gaza var å få Israel til å framstå som en brutal krigsmakt, så har israelerne nå sørget for at de lyktes.”

Utenriksminister Støre bør få støtte når han forlanger gransking og innkaller Israels ambassadør på teppet for å uttrykke Norges protest over Israels framgangsmåte. Jeg er enig med NUPI-direktør Jan Egeland som sier at dette er ikke bare en katastrofe for de okkuperte palestinerne, men også en katastrofe for Israel. For alle som sympatiserer med Israel er det vondt å konstatere at israelerne åpenbart ikke forstår konsekvensene av sin egen politikk.

Oppdatering:
Ulike versjoner av tragedien
Demonstrasjoner utenfor ambassaden
Frykter blodbad
Tre norske uskadet

fredag 28. mai 2010

Hvorfor ikke Sverige?

Dagen før finalen i sangstevnet på Fornebu er nasjonen, rettere sagt mediene, opptatt av at Sverige ikke kom til finalen. Det er ikke måte på hvor ille det var at vår nabo i øst røk ut i semifinalen. Musikkjendisene står fram i rad og rekke og beklager det inntrufne. En svensk forståsegpåer sier Sverige blir hånet av Europa. Intet mindre, må vite. Det hjalp ikke at den svenske artisten ifølge en kommentator i Svenska Dagbladet "gick genom rutan", sang bra og så lykkeligere ut enn alle andre.

Så vidt jeg forstår hører visst Sverige etter ekspertenes mening med i finalen i denne sangkonkurransen, visstnok fordi de alltid har vært med. Som om det er noe argument. Eurovision Song Contest er som navnet sier en sangkonkurranse, og da vinner noen og andre taper. Så hvorfor skulle ikke Sverige være blant taperne, likeså vel som noen av de andre?

Alle som nå stønner og oier seg over at Sverige ikke gikk videre, synes å glemme at de ikke har vært alene om å tape. De deler faktisk skjebne med 13 andre deltagerland, blant annet Finland. ”Det er vel litt synd på dem og?” for å sitere en revylinje. Den svenske artisten er naturlig nok skuffet, men sier: ”Jeg er atten år. Jeg har hele livet foran meg”. Antagelig det klokeste som ble sagt etter den såkalte sensasjonen. - Vår mann på Fornebu går til finalen uten å måtte delta i semifinale. Hele nasjonen setter sitt håp til unge Didrik. Ja, kanskje bortsett fra NRK-sjefen da. Han tør vel knapt tenke tanken på å skulle bruke 200 millioner neste år også på dette showet.

tirsdag 25. mai 2010

Slett læreverkarbeid

Det er gjerne lærerens oppgave å bruke rødblyanten. Elevene i 6. klasse ved Tokke skole i Telemark fant ut at de ville snu litt på flisa og tok rødblyanten fatt på et læreverk i norsk. Klassen fant hele 76 skrivefeil i de tre norskbøkene sine. Flere av dem var opplagte ord- og bøyningsfeil som elevene synes burde vært unngått. De 20 unge språkjegerne mener dette er slett arbeid i et læreverk som skal lære elevene rettskriving, forteller avisa TA i Skien. Og det er det ikke vanskelig å være enig med elevene i.

Det er Cappelen Damm som utgir elendigheten. Lærebokforfatterne som ikke har gjort jobben sin, bør også nevnes: Torunn Eide og Torill Wiiger Tørjesen. Både de og forlaget anbefales å vise elevene noe større respekt enn å levere så slett arbeid.

Gavepakkenes kveld

Hva går det av keepere på topplagene? Tre kamper ble avgjort på gedigne keepertabber i denne fotballrunden. Brann reiste til Hønefoss i desperat behov for poeng. Men der i gården synes ønsket om at Hønefoss skal overleve i Tippeligaen å være sterkere enn lysten til selv å overleve. Keeper Opdal, som noen av uforståelige grunner mener burde være i landslagsdiskusjonen, forærte Hønefoss et mål, og for sikkerhets skyld fulgte Bjørnar Holvik opp med en ny gavepakke. Vikingkeeper Jarstein er faktisk i landslagstroppen, men viste gjennom sin oppførsel i sluttsekundene mot Rosenborg at han ikke burde ha vært der. Det er ikke første gangen Jarstein viser at han ikke er voksen for de store oppgavene. Steffen Iversen satte straffsparket sikkert i mål. Da gråt RBK-trener Hamrén. Han gråt ikke over Jarstein.

Moldes keeper har vel aldri vært nevnt når det diskuteres hvem som skal vokte det norske landslagsmålet, og det er lett å forstå når en ser prestasjonen mot Kongsvinger. Nå skal det sies at heller ikke han var den eneste som tabbet seg ut i denne kampen. Molde serverte ytterligere to gavepakker, og reiste hjem med klart tap.

I det hele tatt, dette var tabbenes fotballrunde. Strømsgodset er heller ikke i en situasjon hvor de bør gi bort mål. Men det var nettopp hva Godset gjorde mot Aalesund. Da blir det tap. Tabbelagene bør ta en titt på Tromsø og lære godt forsvarsspill. Tromsø er bunnsolide i forsvar, og med Rushfeldt på topp blir det også mål. Denne gangen var det Vålerenga som måtte reise hjem poengløse. Det måtte også Sandefjord. Men der er de mer vant til det. Tapet mot Haugesund var det tiende for Vestfoldklubben, og det skal vel godt gjøres om det ikke blir 1. divisjon neste år. Etter en dårlig sesongstart går det nå bedre for Stabæk. Nannskog er på plass igjen, fant nettmaskene og Start ble sendt hjem med 3-0-tap.

Oppdatering:
Egil Drillo Olsen mener Jarsteins dytting av Trond Olsen som førte til straffespark for RBK mot Viking, bare var en ”uskyldig liten dytt”, som det ikke var noe å blåse for. Såpass må Trond Olsen tåle, sier landslagstreneren til Stavanger Aftenblad. Ikke rart vi ikke blir kvitt slik tåpelig oppførsel når selveste landslagstreneren bagatelliserer et klart regelbrudd på denne måten. Som om dette dreier seg om hva Trond Olsen skal tåle. Dommersjef Rune Pedersen setter Drillo på plass med en vennlig oppfordring om å sjekke regelboka.

lørdag 22. mai 2010

Den gamle visa

Så er det den gamle visa om igjen - enda en gang. En fotballklubb har tapt noen kamper, og hundre og ett er ute. En syndebukk må finnes, og som vanlig er det treneren. Nå er det Branntrener Steinar Nilsen sin tur. Spillerne kan ikke sparkes, i hvert fall ikke hele laget på en gang. Styret er visstnok aldri inne på tanken at de ikke er gode nok. Sjelden eller aldri stiller noen spørsmål ved andre ansvarlige enn treneren. Dessuten er det godt betalt, så da så.

Sannsynligvis vinner Brann kampen mot Hønefoss i pinsen. Dermed er det vel bevist at det var riktig å sparke treneren. Jeg slutter ikke å undre meg over hvor tåpelig norske fotballklubber opptrer når de møter litt motbør. Nettopp i motgangstider burde hele klubben slutte opp om treneren og spillerne, støtte og oppmuntre dem for å overvinne motgangen. I stedet velger man den lette veien.

Nå mangler det bare at Brann henter inn Tom Nordli – for så å sparke ham igjen etter et halvt års tid. Antagelig hadde Brann hatt godt av en tur ned i 1. divisjon.

Oppdatering: Folk uenig i treneroppsigelsen.

onsdag 19. mai 2010

Sjarmerende og frustrerende

Cupen kan være utrolig sjarmerende, men også frustrerende - for supporterne. I Tønsberg og i Fyllingsdalen i Bergen opplever de sjarmen i dag, mens Vålerenga og Brann må tåle den frustrasjonen det medfører å bli slått ut av en underdog allerede i 2. runde. Tønsberg og Fyllingsdalen kriget seg til seier over storfavorittene, og spør om jubelen står i taket i disse klubbene! Kanskje ikke så overraskende at Brann blir slått ut. Brann er for tiden et dårlig fotballag. Men å bli slått ut av et 3. divisjonslag må vel sies å være noe i overkant dårlig. Dagbladet treffer godt med sin overskrift: ”Byen er Bergen og laget er bånn.” Denne situasjonen fra kampen kan kanskje sies å være typisk for den fotballen Brann spiller for tiden. Vif derimot, har vært inne i en god periode. Men kanskje undervurderte Oslo-laget motstanderen. Det bruker å straffe seg. Uansett - gratulerer Tønsberg og Fyllingsdalen!

Andre toppserielag var nære på å slå følge med Vif og Brann. Hønefoss klarte seg med et nødskrik etter straffekonkurranse mot Valdres. Odd lå under 0-1 mot Flekkerøy bare fem minutter før slutt, men halte til slutt i land en knepen 2-1 seier. Godset slet også mot Raufoss, spilte andre omgang med bare ti mann, men Berget ordnet saken for Godset og sikret 1-0 seier med en flott enkeltmannsprestasjon. Haugesund klarte seg også så vidt etter å ha ligget under mot byrivalen Vard. Kjelsås spilte jevnt mot Sandefjord, ledet 1-0, men måtte gi tapt med 2-3. Også Lillehammer ledet mot Kongsvinger, men med bare ti mann ble det for hardt, og Kongsvinger vant klart. Heller ikke i lokaloppgjøret i Aalesund fikk toppserielaget noen walk-over, men Aalesund berget en knepen 3-2 seier over Skarbøvik. I det hele tatt, 2. runde i cupen kjennetegnes av overraskende mange jevne kamper mellom toppserielag og lag fra lavere divisjoner.

Oppdatering:
Patetisk av Brannspillerne
Alt gikk galt for Vif

Ærlige ”jenter på Toten”?

Carl I. Hagens angrep på sin tidligere svigersønn på kronikkplass i Aftenposten vil utvilsomt vekke debatt. Ekssvigersønnen var med i NRK-TV-serien ”Jentene på Toten”. Hagen mener at NRK har villedet folk ved at TV-serien fremstiller såkalte transer som stakkarslige personer som vi skal synes synd på. Hagen skriver at ekssvigersønnen ikke fortalte til Hagens datter at han var transperson før hun var blitt gravid med deres siste barn. Dette til tross for at mannen hevder i TV-programmet at han visste om sin legning allerede da han var barn. Hagen mener at mannen gjennom sin oppførsel har skapt store problemer for barna og deres mor. I Hagens tilfelle er det derfor datteren og barna hun har sammen med ekssvigersønnen, det er synd på, mener den tidligere Frp-formannen.

Det oppleves utvilsomt noe spesielt å få brettet ut andres familieproblemer på denne måten på kronikkplass i landets største avis. Jeg regner med at både Hagen selv og Aftenpostens kronikkredaktør har tenkt seg grundig om før de publiserer en artikkel der en lett identifiserbar person blir kalt en ”drittsekk”. Når det er sagt, har utvilsomt NRK er forklaringsproblem når det gjelder flere påstander i Hagens kronikk, f eks at ekssvigersønnens barn gjennom TV-programmet fikk kunnskap om at faren ønsker en kjønnskorrigerende operasjon. NRKs kommunikasjonsdirektør forsikrer at de vil gå gjennom programmet og Hagens påstander. Vi venter spent på resultatet av gjennomgåelsen. Man bør kunne stille store krav til en programserie som blir prisbelønnet.

På nettstedet til Foreningen for transpersoner anbefales det at man ikke venter for lenge før man forteller at man er transe når man er i ferd med å etablere et kjæresteforhold. Dette har med ærlighet å gjøre, heter det. Det gir også mulighet for at en kan trekke seg ut av forholdet, før det blir unødig smertefullt og opprivende, skriver nettstedet i sin veiledning.

Oppdatering:
Familieterapi gjennom media?
Sjokkert over Hagens transeangrep
Ekssvigersønn skremt av Hagen

mandag 17. mai 2010

Sytti år siden ”I dag står flaggstangen naken”

I dag er det 70 år siden det mest kjente norske diktet fra 2. verdenskrig første gang ble lest på nasjonaldagen. Det skjedde 17. mai 1940. Nordahl Grieg skrev diktet på oppfordring i dagene før, og leste det selv på norsk radio fra Tromsø. Nord-Norge var ennå ikke okkupert av tyskerne, og Nordahl Grieg befant seg i Tromsø som vaktmannskap da gullbeholdningen til Norges Bank ble fraktet fra Oslo til Tromsø og videre over Nordsjøen til Storbritannia.

Diktet avsluttes med linjen ”Vi har de døde med oss den dag vi kommer igjen”. Selv kom Nordahl Grieg ikke hjem igjen. Han hadde et sterkt ønske om å få bli med som krigsreporter på et britisk bombefly over Tyskland. I begynnelsen av desember 1943 fikk han sjansen. Over Potsdam ble flyet truffet av en granat, kom i brann og styrtet ned. Nordahl Grieg og hele mannskapet omkom. Likene ble identifisert og gravlagt, men kirkegården ble senere revet opp av bomber og graven dermed slettet.

17. mai 1940
I dag står flaggstangen naken blant Eidsvolls grønnende trær.
Men nettopp i denne timen vet vi hva frihet er.
Det stiger en sang over landet, seirende i sitt språk,
skjønt hvisket med lukkede leber under de fremmedes åk.

Det fødtes i oss en visshet: Frihet og liv er ett,
så enkelt, så uunnværlig som menneskets åndedrett.
Vi følte da trelldommen truet at lungene gispet i nød
som i en sunken u-båt... Vi vil ikke dø en slik død!

Verre en brennende byer er den krig som ingen kan se,
som legger et giftig slimslør på bjerker og jord og sne.
Med angiverangst og terror besmittet de våre hjem.
Vi hadde andre drømmer, og kan ikke glemme dem.

Langsomt ble landet vårt eget med grøde av hav og jord,
og slitet skapte en ømhet, en svakhet for liv som gror.
Vi fulgte ikke med tiden, vi bygde på fred, som i tross,
og de hvis dåd er ruiner har grunn til å håne oss.

Nå slåss vi for rett til å puste. Vi vet det må demre en dag
da nordmenn forenes i samme befriede åndedrag.
Vi skiltes fra våre sydpå, fra bleke utslitte menn.
Til dere er gitt et løfte; at vi skal komme igjen.

Her skal vi minnes de døde som ga sitt liv for vår fred,
soldaten i blod på sneen, sjømannen som gikk ned,
Vi er så få her i landet, hver fallen er bror og venn.
Vi har de døde med oss den dag vi kommer igjen.

onsdag 12. mai 2010

Knusende nederlag for staten

Staten gikk på et knusende nederlag i Høyesterett i den såkalte tomtefestesaken. Oslo tingrett har tidligere avsagt en krystallklar dom om at det var grunnlovsstridig av staten å la regjeringens tomtefesteinstruks også omfatte det kirkelige fondet ”Opplysningsvesenets fond” (OVF), som forvalter kirkelige eiendommer. Staten anket denne dommen til Høyesterett, som nå med stort flertall har slått fast at regjeringen har handlet grunnlovsstridig. (Se hele dommen.)

Det var i 2007 at den rødgrønne regjeringen, til opposisjonens store protester, bestemte at festere av tomter eid av OVF skulle få løse inn tomtene eller redusere festeavgiften til et beløp betydelig under markedsverdi. Problemet er imidlertid at Grunnlovens paragraf 106 har bestemmelser om OVF, og mange har ment at staten her har tiltatt seg en rett som er i strid med denne grunnlovsbestemmelsen. I og med at Den norske kirkes organer av formelle grunner ikke kunne reise sak mot staten, tok Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon og Den norske kirkes presteforening på seg å reise saken for retten, og i dag kan vi gratulere disse organisasjonene med å ha vunnet en stor seier over staten på vegne av Den norske kirke. Regjeringens framferd kunne ha tappet det kirkelige fondet for 1,5 milliard kroner.

Høyesterettsdommen må oppleves pinlig av den rødgrønne regjeringen, med justisminister Storberget i spissen, som her har utvist et særdeles dårlig skjønn. Omkring 1200 festetomter er allerede solgt til reduserte priser. Disse tomteeierne må sies å ha hatt flaks. Salgene kan selvfølgelig ikke omgjøres. Men staten må være forberedt på å få et erstatningskrav fra OVF, dvs at staten må betale til OVF mellomlegget mellom salgsprisen og den prisen som OVF etter loven kunne ha fått. Hvis dette skjer, og det bør skje, betyr det at skattebetalerne på grunn av regjeringens ulovlige handlemåte i realiteten subsidierer 1200 tomtefesteres innløsing av sine tomter.

Lederen av Stortingets kontrollkomité, Anders Anundsen (Frp), mener saken er så alvorlig at han vil drøfte mulig riksrettssak. Han sier i en pressemelding at Regjeringen hele tiden har fremholdt overfor Stortinget at saken ikke var i strid med Grunnloven. Når Høyesterett sier det er galt, er det riktig å vurdere riksrett, sier Anundsen.

Det er vel neppe sannsynlig at det blir noen riksrettssak. Men statens nederlag bør være en skikkelig tankevekker for regjeringen. En kan bare undre seg over at regjeringens beste jurister har kunnet mene at tomteinstruksens tapping av kirkefondet for milliardbeløp skulle være lovlig. Det er nå andre gang på kort tid at regjeringen for en kjennelse mot seg for å handle i strid med grunnloven. For bare kort tid siden fikk rederne medhold i en sak som gjaldt rederibeskatningen. Også en flertallsregjering bør kunne forstå at den ikke har makt til å handle grunnlovsstridig.

tirsdag 11. mai 2010

Prins og konge

Eventyrene er mønstret på i kjønnskampen og blitt en del av den politiske agenda,” skriver forfatteren Eivind Skeie i en bloggkommentar til nyheten om at det seksuelle mangfoldet i samfunnet nå også skal gjenspeiles i eventyrene som skal leses i barnehagene. Eivind Skeie er kritisk til dette kommunikasjonskonseptet ut fra synspunkter fra viktig psykologisk teori hentet fra barnepsykologen Bruno Bettelheim og dybdepsykologen Carl Gustav Jung.
Bloggposten anbefales.

søndag 9. mai 2010

Å vinne på den morsomme måten

Det er morsomt å vinne fotballkamper, men det finnes utvilsomt måter å vinne på som gjør det spesielt morsomt. Odd hadde en slik opplevelse i dag, da de i løpet av de siste minuttene i kampen mot Aalesund snudde 0-2 til 3-2. Eller slik Tromsø gjorde det mot Start, da de scoret seiersmålet på overtid bare 20 sekunder før kampen ble avblåst for full tid. Surt naturligvis for både Aalesund og Start. Spesielt må Start føle det bittert, ettersom de også tapte 2-3 mot Lillestrøm i forrige runde etter å ha ledet 2-0. Men ingen av disse seirene var tilfeldige. I likhet med LSK viste Odd en fremragende moral selv om de lå under. Odd-trener Fagermo står dessuten fram som en meget dyktig taktiker, noe han viste både mot Godset i forrige runde og mot Aalesund denne runden. Heller ikke Tromsø vinner tilfeldig. Tromsø er nå topplag, og på samme måte som Rosenborg på sitt beste kjennetegnes topplaget Tromsø nettopp ved at de er i stand til å avgjøre jevne kamper mot slutten.

Lillestrøms seier mot Godset var ventet. LSK vant lett og er nå i likhet med Tromsø i flytsonen, som det heter på floskelspråket, mens Godset lider under en relativt tynn spillerstall. Jeg har tippet at LSK vil gjøre det bra i årets serie, og laget er nå i ferd med å innfri forventningene. På Hønefoss stiger håpet etter seier over Sandefjord, som styrket sitt kandidatur til nedrykk. Morsomt at det var lagets store veteran, den meget sympatiske, Frode Lafton som fikk gleden av å score seiersmålet. Rosenborg nekter å tape, men har ikke desto mindre problemer med å vinne. Haugesund forsvarer seg godt på hjemmebane, på et banedekke der det ikke kan være bare enkelt å spille god fotball. Jeg er enig med Rosenborg-trener Hamrén, som sier at med slike baneforhold blir det innimellom en liten parodi.

Brann tapte igjen. Denne gangen i den viktige bortekampen mot Stabæk, som vant fortjent. Bergenslaget pustes nå i nakken av nedrykkskandidatene Kongsvinger og Hønefoss. I neste runde skal de møte formsterke Lillestrøm på hjemmebane. Det spørs om det er nok til å ta poeng. Med nok et tap begynner rødtrøyene virkelig å være ille ute.

lørdag 8. mai 2010

Uklokt Høyrevedtak

Høyres landsmøte vedtok å fjerne den såkalte fedrekvoten. Så sent som i juli i fjor stemte Høyre for å utvide fedrepermisjonen til ti uker. Vedtaket innkasseres av forslagsstillerne som en seier for valgfriheten. Tilsynelatende kan det se slik ut, men jeg er slett ikke så sikker på det. Friheten til å velge forutsetter at man har reelle valgalternativer. Teoretisk vil begge foreldrene ha det etter Høyres modell. Men i praksis spørs det vel om ikke mange menn er i en situasjon hvor valgfriheten nærmest er illusorisk, fordi mange arbeidsplasser som domineres av menn preges av skeptiske og negative holdninger til at menn tar ut fedrepermisjon. Jeg er enig med Krf’s familiepolitiske talsmann som framholder at det er naivt å tro at like mange menn vil ta ut denne permisjonen hvis man skroter ordningen med pappapermisjon.

Både Høyres leder og nestleder stemte imot forslaget på landsmøtet, åpenbart ut fra nettopp denne tankegangen. Forutsatt at man mener det er et gode at også fedre tar del i spedbarnsomsorgen, tyder mye på at det er klok politikk fortsatt å holde på ordningen med øremerket fedrepermisjon. Høyres landsmøte burde ha fulgt sine ledere, og ikke en markeringshungrig Høyrekvinneleder.

onsdag 5. mai 2010

Politisk tåketale

Krf’s satsing på unge kandidater ga ingen uttelling ved stortingsvalget. Ikke bare gjorde partiet et historisk dårlig valg. Nå viser de første resultatene fra den store valgundersøkelsen som er gjennomført av Institutt for samfunnsforskning og Statistisk sentralbyrå, at bare én av 100 førstegangsvelgere stemte KrF ved høstens valg. Ved stortingsvalgene i 2001 og 2005 stemte syv og åtte prosent av førstegangsvelgerne på KrF.

Valgforsker Bernt Aardal karakteriserer oppslutningen blant førstegangsvelgerne som intet mindre enn katastrofal. Det er Krf’s nestleder Inger Lise Hansen ikke enig i. Hun sier til Vårt Land at tallene ikke er veldig sjokkerende. Hun er heller ikke overrasket, sier hun. Nei vel. Men hvis et så dårlig resultat blant førstegangsvelgerne var ventet, til tross for usedvanlig mange unge kandidater, da bør hun kanskje stille opp med en bedre forklaring enn at valgkampen ikke hadde prioritet på ungdomssaker. For det første, hvilke ”ungdomssaker” mener hun partiet skulle ha satset på? Og for det andre, Inger Lise Hansen var selv førstekandidat på en stortingsliste med mandatsjanser og hun er partiets nestleder, hvorfor satset hun så ikke på det hun kaller ”ungdomssaker” i valgkampen?

Hvis Krf skal komme på fote igjen, er en realistisk vurdering av situasjonen og en erkjennelse av de faktiske forhold en nødvendig forutsetning. ”Vi unge var for opptatt av å være voksne politikere”, sier Hansen. Hva slags tåketale er det? Er ikke Krf’s unge stortingskandidater voksne politikere? Når blir en politiker ”voksen”? Muligens mener hun å si at Krf’s kandidater var for ”gamle i hodet”, at de tenker for gammeldags, eller at de ikke er oppdatert på tidens politiske problemstillinger. I så fall har partiet virkelig et problem.

Krf’s unge kandidater viste under valgkampen at de var i stand til å tenke nytt når det gjelder å bruke de nye sosiale mediene. For eksempel utmerket flere unge Krf’ere seg med gode blogger, selv om jeg også registrerte unge kandidater som leverte uklarheter og mye intetsigende pjatt på sine blogger. Og her er vi etter min mening kanskje ved sakens kjerne. Verken alder eller metoder i seg selv overbeviser velgere. Til syvende og sist er det et tydelig politisk budskap som avgjør oppslutningen. Etter min mening var det dette som manglet hos Krf. Derfor bør ingen bruke høstens dårlige valgresultat som et argument mot å ha unge kandidater. Også eldre kandidater kan være utydelige.

Et tydelig politisk budskap forankret i Krf’s grunnleggende verdier vil ikke gjøre Krf til et stort parti. Men det vil være et nødvendig alternativ for en del velgere, og utvilsomt flere enn de som i høst ga partiet sin stemme. Derfor bør Krf etter min mening ikke være redd for å støte bort noen velgere. Det har liten hensikt å søke applaus hos det store flertallet som uansett aldri kan tenke seg å stemme Krf. Verre er det hvis en ikke klarer å appellere til det mindretallet som gjerne kunne tenke seg å gi partiet sin stemme, men avstår fordi budskapet blir for utydelig.

mandag 3. mai 2010

Garanti med handa på hjertet

I sin nyttårstale 1. januar 2007 så statsminister Jens Stoltenberg det norske folk inn i øynene og proklamerte at innen sju år skulle gasskraftverket på Mongstad ha rensing av klimagassen CO2. ”Det blir et viktig gjennombrudd for å få ned utslippene i Norge, og når vi lykkes tror jeg verden vil følge etter. Dette er et stort prosjekt for landet. Det er vår månelanding”, slo han fast. – I Stortinget i 2006 ga Halvorsen en garanti for rensing av Mongstad innen 2014: ”Avtalen som er inngått mellom staten og Statoil er forpliktende. Derfor kan jeg si, med handa på hjertet, at jeg kan gi en garanti for at det er på plass i 2014”, sa Halvorsen.

Nå har regjeringen brutt sine egne klare løfter og bestemt at beslutningen om at rensing av gass på Mongstad utsettes til neste stortingsperiode. Det betyr at rensingen ikke kommer i gang før 2018. Når Kristin Halvorsen i morgennyhetene på NRK i dag blir konfrontert med sitt og regjeringens løfte, har hun tydeligvis ingen problemer med løftebruddet, til tross for garanti ”med handa på hjertet”. På spørsmål om hun ikke frykter ikke for SVs troverdighet etter løftebruddet, er svaret: ”Nei, det gjør jeg ikke fordi alle vet at vi har stått på enormt for å få på plass fullskala rensing på Mongstad.” Så mye er altså SV-lederens og Ap-lederens løfter og garantier verdt. Ikke rart noen hver i den rødgrønne leiren har problemer. Stortinget vil naturlig nok ha en redegjørelse fra statsministeren og miljøbevegelsen krever at olje- og energiministeren går av.

Kanskje var det en ide enten å være noe mindre bombastisk i sine løfter, eller noe mer ydmyk når man blir nødt til å løpe fra løftene?

Oppdatering: Ifølge VG tar Stoltenberg null selvkritikk for månelandingsfiaskoen. -Han bør være glad for det er lenge til neste stortingsvalg.
Ny oppdatering: Månelandingsfiaskoen stadig mer pinlig for regjeringen, og i Stortinget beskyldes statsministeren for å lyve.

lørdag 1. mai 2010

Godset foran Vålerenga

I forrige serierunde banket Vålerenga Odd 6-1, mens Godset tapte 4-0 mot Brann i Bergen. Det skulle bety lett match og klar seier for Vif mot Godset. Martin Andresen mente kanskje å psyke ut Godset med sin uttalelse for et par dager siden om at bl a Ålesund og Godset etter hvert ville falle nedover på tabellen. Det kan godt tenkes det vil skje, men kanskje det også vil gjelde Vålerenga? I hvert fall ble det ingen poeng på Marienlyst. Ikke noe lag, og kanskje aller minst Vålerenga, kan regne med seier mot Godset i Drammen. Og det skyldes ikke bare en god keeper. Godset har ikke tapt poeng på hjemmebane på ti kamper, og den første av disse ti kampene var nettopp mot Vif i fjor, da Oslolaget ble sendt hjem med 0-3 i sekken. I dag ble det bare 0-1, men det kunne fort å ha blitt mer.

Martin Andresen sa etter kampen at Vif hadde fortjent en scoring. Ser en på sjansene, er det ingen tvil om at Vif godt kunne ha scoret. De hadde mange nok muligheter til det. Men hvis Vålerengas trener mente at Vif hadde fortjent poeng, må han ha glemt at Godset hadde minst like mange og gode sjanser kampen sett under ett. Med andre ord – fortjent seier til Godset! Og tabellen? Godset gikk forbi Vålerenga.