Da det skulle holdes folkeavstemning om oppløsningen av
unionen med Sverige i 1905, hadde kvinner ikke stemmerett og de fikk følgelig ikke delta i folkeavstemningen. De tok da saken i sine egne hender og organiserte en underskriftsaksjon til støtte for
Stortingets vedtak om unionsoppløsning. Aksjonen ble både et høydepunkt og et
vendepunkt i kvinnenes kamp for stemmerett. I det siste nummeret av «Fortid», (nr 3/2017) et tidsskrift som utgis av historiestudentene ved Universitetet i Oslo, har jeg
en artikkel om aksjonen.
Kvinnene som gjennomførte underskriftsaksjonen, utførte en bragd. I løpet av to-tre ukers tid samlet de inn nærmere 300.000 underskrifter fra kvinner i by og bygd i Norge. Til sammenligning kan nevnes at ved folkeavstemningen som fant sted 13. august, deltok 368.392 menn. Det er nesten ikke til å tro at kvinnene kunne klare å samle inn så mange underskrifter på så kort tid – uten noe offentlig apparat som kunne bistå dem. Alle dystre spådommer om manglende oppslutning ble gjort til skamme. Aksjonen hadde bred støtte uavhengig av tradisjonelle skillelinjer og samlet kvinner fra alle samfunnslag og politisk ståsted. Det var med andre ord liten grunn for motstanderne av kvinners stemmerett til å bekymre seg over kvinners evne eller interesse for å delta i politiske prosesser. Aksjonen demonstrerte at kvinner var like patriotiske og verdige borgere av landet som menn, og at de var fullt i stand til å ha statsborgerlige rettigheter og ansvar.
Jeg har studert hvordan kvinnenes underskriftsaksjon ble
gjennomført og oppslutningen om den i to lokalsamfunn, nærmere bestemt i Melhus
i Sør-Trøndelag og i Brunlanes i Vestfold. Resultatet av undersøkelsene er
rapportert i to artikler, i henholdsvis "Melhusbyggen". Årsskrift for
Melhus historielag, og i «Nesjar 2013-2014», Årsskrift for Brunlanes
historielag. I artikkelen i tidsskriftet «Fortid» oppsummerer og sammenligner
jeg resultater fra de to undersøkelsene.
«Om vore stemmer ikke tælles, saa kan de «veies», sa
Frederikke Qvam, som var en av strategene bak aksjonen. Kvinnenes stemme veide tungt, ikke bare i forbindelse
med folkets ja til unionsoppløsningen, men også i kampen for kvinners
stemmerett. Mobiliseringen i 1905 ble dermed sterkt medvirkende til at
Norge åtte år senere ble den første suverene stat i verden der kvinner fikk
allmenn stemmerett ved valg til nasjonalforsamlingen.
Underskriftslistene er bevart i Stortingsarkivet. De er nå skannet og lagt ut på nettet. Der kan du gå inn og sjekke om noen av dine formødre deltok i aksjonen med sin underskrift.
Underskriftslistene er bevart i Stortingsarkivet. De er nå skannet og lagt ut på nettet. Der kan du gå inn og sjekke om noen av dine formødre deltok i aksjonen med sin underskrift.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar