fredag 16. april 2010

Vil savne Sponheim

Lars Sponheim har holdt sin siste tale som Venstreleder og går ut av politikken. Mye er blitt sagt om Sponheim, og det meste er sant. For Sponheim har mange sider. Han har vært en fargerik politiker blant mange grå politikere. Han har satt farge på politikken Og takk for det! Ingen har kunnet forholde seg likegyldig til Sponheim. Det kan ikke sies om alle politikere.

I likhet med sin nære politiske venn og sjef da han satt i regjering, Kjell Magne Bondevik, tar han selvkritikk for at han ikke har gjort nok for de fattigste i blant oss, særlig de rusavhengige og fattige barn. Det er bra, fordi den selvkritikken er berettiget. Så er det bare å håpe at Stoltenberg lærer av andres feil, slik at ikke også han må ta den samme selvkritikken om noen år. Men da må han skynde seg, for foreløpig har han lite å vise til på dette området.

Sponheim advarte i sin avskjedstale mot populismen, som han karakteriserte som den mest smittsomme sykdommen i politikken. Riktig sett og godt sagt. Denne sykdommen er utbredt både til høyre og til venstre. Derfor trengs det et sterkt sentrum, vil Sponheim mene, og jeg er enig. Sponheim skal ha honnør for at han så konsekvent har holdt fast ved sentrumstanken i politikken. Det har ikke vært spesielt populært den siste tiden. Desto mer fortjenstfullt av Sponheim å stå fast.

Jeg vil savne ham.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sponheim var et fargerikt innslag i norsk politikk.
Desverre vil jeg for all fremtid huske ham som politikeren som fant sin personlige ideologi på feil tidspunkt, og under siste valgkamp bestemte seg for å ikke samarbeide med noen, hverken til høyre ller venstre. Som kjent belønnet velgerene ham med tidenes nedgang, og han er direkte ansvarlig for at vi i dag sliter med en rødgrønn regjering.

Anonym sa...

Sponheim vil snarere si at takket være ham har vi ikke en borgerlig regjering med FrP'ere i sentrale posisjoner. Han var tydelig i hele valgkampen på at han ikke ville støtte en regjering med FrP. At han er "ansvarlig" for at vi ikke har en H/FrP-regjering, vil han ta som et kompliment. At H/FrP ikke klarte å skru sammen et troverdig alternativ uten V er ikke Sponheims ansvar.