torsdag 3. desember 2009

Forventet tøv

Resultatet av ankesaken i Kongo ble som ventet. Retten opprettholder dommen fra første rettsrunde for både Tjostolv Moland og Joshua French. Begge ble dømt til døden flere ganger. Domstolen fant ingen formildende omstendigheter. French er overrasket over at retten ikke har klart å moderere seg, mens deres norske bistandsadvokater ikke er overrasket over dommen.

Få – om noen her hjemme – har forutsetninger for å si noe sikkert om hva som skjedde da den kongolesiske sjåføren ble skutt. Derimot har referatene fra det som har skjedd i den kongolesiske rettssalen vært tilstrekkelige til å kunne si at rettsprosessen har vært en farse.

Domstolen fant det også opportunt å dømme den norske stat og French og Moland til å betale en erstatning på i alt 500 millioner dollar til Kongo for skade som skal være påført landet gjennom de to nordmennenes påståtte spionasje for Norge.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre klarer ikke å skjule sin irritasjon over dette tøvet. Han nølte da heller ikke med å karakterisere påstanden om at Norge har drevet spionasje overfor Kongo som nettopp ”tøv” ved siden av at han selvfølgelig tok avstand fra dødsdommene. Den kongolesiske utenriksministeren vil nå få dette i klartekst fra vår utenriksminister.

Men spillet fortsetter. Neste etappe blir ankesak i høyesterett, forhåpentligvis i Kongos hovedstad Kinshasa. Det slås nå til lyd for at Norge bør sende juridisk ekspertise til Kongo når ankesaken kommer opp. Hvorvidt ytterligere en domstolsbehandling vil føre til noe annet enn inflasjon i dødsstraffer og milliardkrav, gjenstår å se. Men Støre har antagelig rett i at det må foreligge en rettskraftig dom før Norge kan starte arbeidet med å få en dialog med myndighetene i Kongo om hva som skal skje videre.

9 kommentarer:

Daniel sa...

Blås i rettsprossessen, hente dem hjem. Sett sammen et team av erfarne jegere fra TMBN, og spreng dem ut. Hva kan Kongo gjøre med oss senere?

Fornekt alt uansett etterpå!

Silje sa...

Vi kan jo bare si at fengselsmuren sprakk av seg selv, og at det var grønne marsboere som tok med seg Moland og French til en utilgjengelig planet. Jeg er sikker på at oberst Wawara og dommerpanelet vil akseptere en slik forklaring. Det føyer seg nok inn i rekken av voodoo, hekseri og andre uforklarlige fenomener de baserer sin virkelighetsforståelse på.

Anonym sa...

Det er rart hvor lite interessert vi nordmenn er i virkeligheten.

Kongo, det er spennende lesning, vi dras med på eventyr på jakt etter våpen og sorte menn i jungelen, blod og bilder av gutta på tur. Dødsstraff og storeerstatningskrav. Saken er jo tull fra ende til annen og VG og andres dekning påvirker ikke utfallet.

Samtidig kommer det en annen ankesak opp til neste år. Kongo advokaten Furuholmen står tiltalt for medvirkning til heleri. Han har tatt ut søksmål på vegne av Toska for å innkassere 5 mill som opprinnelig ble lånt i cash! Høres litt ut som en historie fra jungelen det også. At en norsk advokat har vært såååå naiv eller halvkriminell - hva man nå enn tror.

Så kan man spørre seg om hvorofr vi er så opptatte av en virkelighet som ikke angår oss, og som i liten grad betyr noe for samfunnet vårt, men en av de spillerne som dltar i Kongo er beskyttet for medieomtale for en av de mest alvorlige tiltalene som en advokat kan få mot seg. Om du søker etter dette på Google, så er det tyst.

Håper gutta i Kongo kommer hele hjem, uavhengig hva de har gjort, men håper også at media snart slutter å skåne de som fortjener å få søkelyset mot seg. Historien om Kongoadvokatens gjøren og laden er minst like spennende lesning :)

Margit Urtegård sa...

Hej Oddbjörn.

Ville bara informera dig om att jag har citerat dig på min blogg: http://margiturtegard.blogspot.com/2009/12/kongos-erstatningskrav-er-tvete.html Hoppas det är OK?

Med vennlig hilsen
Margit

Anonym sa...

hva gjorde dem der??? de hvar ihvertfall ikke på ferie..

OG SOM NORDMENN burde de kontaktet politiet ikke tørket blodet og prøvd å skjule beviser og hjemme seg.

NORSK media prøver alltid å legge skylda på andre part uansett.
Og ingen av dere som sitter her å skravler om dems uskyld veit egentlig noe som helst om saken.

Skal vedde livet mitt på at det er mer som ligger bak enn folket vet...

Henriette sa...

For meg ser det da ut som om mange av de som er involvert i denne saken har for lite kunnskap om det internasjonale rettsvesen. Hvis jeg forstår riktig har advokat Furuholmen reist til den internasjonale menneskerettsdomstolen i Haag. Denne domstolen har da ingen utøvende makt i denne saken, og det skulle vel en advokat vite. Hvem betaler denne reisen? Her blir penger brukt som kunne vært spart. Alle roper etter UD og utenriksministeren. De har heller ingen utøvende makt her, og kan bare forsøke med diplomatiske forhandlinger. Om politisk presss vill ha noen virkining er vanskelig å si, men etter hva som har skjedd hittil i retten, er det vel lite trolig,

Oddbjørn sa...

Til Margit: Selvsagt OK det. Det gjorde meg oppmerksom på bloggen din, som jeg nå har lest med interesse.

Anonym sa...

"Om politisk presss vill ha noen virkining er vanskelig å si, men etter hva som har skjedd hittil i retten, er det vel lite trolig,"

Avhenger av hvor tøffe vi er. Vi har mulighet til å kutte all U-hjelp og kanskje få noen andre land med på den leken. Vi kan også kreve å få tilbakebetalt den bistanden vi har gitt med skyhøy rente. Du må huske det at det er Kongo som har mest å tape i denne saken, ikke vi.

Rudolf sa...

"Om politisk presss vill ha noen virkining er vanskelig å si, men etter hva som har skjedd hittil i retten, er det vel lite trolig,"

Norge har muligheten til å kutte all uhjelp og kreve å få tilbakebetalt de bidragene vi har gitt. Dette er en betydlig sum og så stor ære har ikke de folka der nede.

Eventuelt kunne vi tatt dem tilbake med makt og skyldt på at Gud har spist dem opp.