tirsdag 30. november 2010

Kaldt, sa du?

De som synes det er kaldt i Sør-Norge om dagen, bør ikke dra til Karasjok. Skjønt akkurat i dag er det faktisk kaldere i Oslo enn i Karasjok, og det ventes enda mildere vær der i dagene som kommer. Men bare vent til vi kommer til januar. Da ler de der nord av oss her som sør som klager over 10-15 kuldegrader.

I slutten av januar for snart 12 år siden noterte Karasjok århundrets laveste temperatur. Da viste gradestokken - 51.2 °C. Men det har vært enda kaldere. 1. januar 1886 hadde Karasjok den laveste temperaturen som noen gang er målt i Norge: - 51.4 °C. Men selv det er småtterier mot ”verdensrekorden”. Den ble satt i juli i 1983. Jo, du leste riktig: juli! Stedet var Vostok, Antarktis, og der ble det målt -89°C.

Jeg tror jeg foretrekker Norge, tross alt.

5 kommentarer:

Øystein sa...

Jeg har aldri tenkt meg til Karasjok!

Klager jamnt over norsk vinter med tilhørende temperaturer, og ønsker meg sørover. Konsekvent må man da være :)

Anonym sa...

Er vel ikke så stort at kulderekorden i verden ble satt i juli? Vinter/sommer er motsatt sør for ekvator ;)

Oddbjørn sa...

Nei tenk det, du!

Anonym sa...

Kulda er egentlig ikke problemet. Strømprisene, fyringsoljeprisene, vedprisene, etc, er problemet (eventuelt statens avgifter på energien, og forbruket..det er staten som håver inn mest). Var ikke farlig med minusgrader om man hadde råd til å holde hele boligen god og varm, eller råd til å kjøpe gode, dyre vitnerklær, ull og sånt. Jeg har ikke råd til det.

Oddbjørn sa...

Siste Anonym: Det har jeg forståelse for.