tirsdag 23. november 2010

Neppe krig

Et av verdens verste diktaturer driver et farlig spill. En kan undres over at de tør. Nord-Korea må føle seg rimelig sikre på at deres provokasjoner ikke vil føre til krig. For i en eventuell krig med Sør-Korea har de ikke en sjanse. Riktignok bruker diktaturstaten det meste av sine ressurser på militærmakten, mens de lar sitt eget folk sulte. Men bak Sør-Korea står verdens mektigste militærmakt, USA, og jeg tviler på at kineserne vil komme Nord-Korea til unnsetning hvis de tenner flammen.

Hvorfor driver de så en farlig lek med ilden? Jeg tror det har med maktskiftet å gjøre. Når Kim Jong-il nå tydeligvis er i ferd med å overdra makten til arveprinsen, Kim Jong-un, gjelder det å demonstrere for all verden at også en ny diktator har makt og styrke. Selv om granatene over Yeonpyeong er ille nok, er det med andre ord liten grunn til å tro at truslene fra nord er noe annet enn nettopp et farlig spill.

Men som den svenske analytikeren Jerker Hellström påpeker i Svenska Dagbladet, kan det også være at provokasjonene er et forsøk på å få USA og de andre partene tilbake til forhandlingsbordet og oppheve sanksjonene som er satt i verk mot Nord-Korea. - Hvis da ikke det hele er et uttrykk for indre maktkamp der de militære sjefene i så fall sannsynligvis er involvert. Da kan situasjonen fort komme ut av kontroll og bli virkelig farlig. Selv om en kan ha sympati med Sør-Koreas trusler om å slå tilbake, er det derfor all grunn til å advare mot eskalering av konflikten.

Oppdatering:
En misforståelse?
Obama rasende
Sør-koreaner i Norge: Overrasket
USA sender krigsskip
Enorm slagkraft
Nær grensen

8 kommentarer:

Anonym sa...

Nå er det ikke så sikkert om USA virkelig er verdens mektigeste land. Vi må jo huske på at Kina kan gjøre USA bankrupt uten å blunke. Da er plutselig ikke USA så mektige likevel. Jeg vil si at Kina er en større makt enn USA.

Anonym sa...

Kina har kommet Nord-Korea til unnsetning en gang før - og man skal ikke være for sikker på at de ikke vil gjøre det igjen.

Anonym sa...

Selv kineserne har sine svakheter

http://www.youtube.com/watch?v=NAONiHCrHuo

Kineserne kommer aldri til å nå lik maktstilling som USA har USA vil fremdeles være the Big daddy.

Oddbjørn sa...

Til første Anonym: Jeg skrev at USA at verdens største MILITÆRmakt, og fastholder det.

Til andre Anonym: Ja, de gjorde det under Korea-krigen for 60 år siden, men gjør det neppe i dag.

Marius sa...

En ting er å komme Nord Korea til unsettning når de sloss mot Sør korea. En annen ting er å komme Nord Korea til unsettning mot Sør Korea og resten av NATO.

Det tror jeg ikke Kina har så veldig lyst til.

Stygt å si dette men på en måte kunne en krig mot Nord Korea vært veldig positiv for fred i Asia. Hadde de klart å styrte Kim Jong IL og fått en slutt på diktatorskapet ville det vært et digert løft for folket i Nord Korea. Og ikke minst for stabiliteten i Asia.

På en annen side kan det fort bli veldig veldig skummelt da Nord Korea sitter på atomvåpen og er neppe redde for å bruke det om de må. Og de fleste kan tenke seg hva som vil skje da.

Anonym sa...

Ja, nå har vel USA grunn nok til å tilintetgjøre NK.

Oddbjørn sa...

Enig med Marius. Kina vil ikke fordømme Nord-Korea. Men derfra til å støtte landet i en krig er det langt. Nord-Korea har atomvåpen. Derfor er situasjonen ytterst farlig.

Anonym sa...

Kina er helt avhengig av USA og Vesten for å tjene penger, det er ikke den gjennomsnittlige kineser som kjøper "made in china" produkter.