lørdag 14. november 2009

Når dumskapen veksles om i kroner

Den norske journalisten som ble kidnappet i Afganistan, slapp fra det med skrekken og er nå på vei hjem. Etter en formidabel innsats, bl a av norsk UD, klarte man å få mannen ut av Talibans klør. Mediene respekterte UD’s anmodning om ikke å skrive om saken før redningsaksjonen var vellykket gjennomført. Det tjener mediene til ære at man slik antagelig bidro til å redde et menneskeliv.

Spørsmålet er reist om det er slik at ikke-dekning av slike saker helst skjer når det er journalister som er kidnappet. En terrorforsker antyder noe i denne retning i Dagbladet i dag, og nevner et eksempel fra juni i år. Da ble en New York Times journalist sluppet fri etter seks måneders fangenskap hos Taliban. Avisen ledet da an i en ”media blackout” for å bidra til å få journalisten trygt hjem. Omtrent samtidig ble en korporal tatt som gissel, også han av Taliban. Men verken New York Times eller andre medier avsto fra å dekke saken. Per Edgar Kokkvold advarer og understreker med rette det uholdbare i at pressen bare skjermer sine egne.

Journalisten dro inn i ett av de mest farlige områder som finnes i denne verden. Og han dro dit til tross for sterke advarsler fra så vel DU som kolleger. Ingen har regnet på hvor mye redningsaksjonen har kostet norske skattebetalere. VG opplyser at 40 personer fra UDs embetsverk i Oslo jobbet med saken, pluss 35 personer ved den norske ambassaden i Kabul. I tillegg kommer del fra politiet og Forsvaret.

Aftenposten skriver at den norske journalisten nekter ikke vil fortelle pressen om hva som skjedde da han ble kidnappet. Det er ikke første gangen at medienes egne folk er svært så påholdende med informasjonen når de selv er i fokus. Filmen journalisten reiste for å lage, får en ny, dramatisk dimensjon som man regner med vil gi stort økonomisk utbytte. Derfor gjelder det å holde på historien, slik at dumskapen kan veksles inn i kroner. Den store omtalen som fulgte i kjølvannet av kidnappingen, representerer en reklame som ingen betalt reklame kan erstatte, ifølge folk som har rede på slikt.

UD sier at man vil vurdere å gjøre folk som til tross for sterke advarsler setter seg selv i en situasjon der samfunnet må sette i gang redningsaksjoner, økonomisk ansvarlige. Nordmenn som begår dumheter mot bedre vitende, må være klare til å betale selv, slår Støre fast overfor VG. Han kan begynne med journalisten som nå er på vei hjem fra Afganistan for å sope inn en økonomisk gevinst for dumheten.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det er så lett å skrike opp om UDs manglende hjelp når nordmenn er i trøbbel, men jeg må si jeg ble paff da jeg leste at hele 80 000 nordmenn måtte ha hjelp i utlandet på 1 år. Der er sikkert frastjålne pass, penger og sånt også med i tellingen, men det er jo forferdelig mange mennesker som havner i problemer? Med tanke på hvor liten befolkning landet har, så tror jeg nordmenn er naive, dustete,fylelsvin i ørska,- "bønder på bytur",. som man pleide si i gamle dager.

Så jo, en god del bør nok presenteres for regningen etterpå.

Peter Walseth sa...

En av utfordringene i krigsområder er at det mangler informasjon. Støtten til radikale grupper som Taliban blir mindre når ingen rapporter om deres overgrep, krigføring på tvers av konvensjoner osv. Derfor trenger vi journalister som tar sjansen.

At det er problematisk at media kun verner sine egne er jeg helt enig i, men at han skal betale selv er jeg uenig i, fordi det gjør terskelen for å få nyheter fra slike steder høyere.

Dersom det skjer folkmord er vi avhengig av presse for å avdekke grusomhetene, da må de vite at noen kjemper for å få dem ut, hvis de drar for å rapportere.

Freedomfight15 sa...

Ja du anonyme 14 nov 17.22 jeg er enig med deg at de fleste nordmenn er naive vi stemmer jo rød-grønt såå ....

Anonym sa...

Til Anonym.
Ja vi betaler mye skatt. så hvorfor skal de pengene tjene dumme folk og ikke felleskapet. Jeg nekter å betale regningen til de tidligere nevnte personene. De har seg selv og takke, og jeg hadde ikke gitt de en øre om de spurte pent en gang. Send de regning i posten, så lærer de kanskje en sak eller to om konsekvenser, og risikokalkulering....

Anonym sa...

Denne Refstad-typen burde skamme seg med å utnytte UDs "goodwill" for journalister og benytte seg av norske skattebetalerne sin felleskasse. Mannen er en eventyrer. Det betenkelige er at mannen i en alder av 46 får lommepenger og bor hjemme på gutterommet til mor og far!
En stor baby som bør betale og rydde opp etter seg, nå.
Nå må vel filmen hans selge til gull slik at hans økonomiske rot med andres skattepenger blir refundert snarest.
Lisa

steinar sa...

Er det dumskap å lage en film om Taliban? Står ikke de bak en haug med terrorhandlinger som koster samfunnet/verdenssamfunnet masse?
Vi bør alle ta ansvar og hjelpe de av oss som tar den sjansen det er å få frem sannheten om disse terrorgruppene. De kronene den norske stat brukte på å få Refstad hjem, er mulingens en billig kostnad HVIS det kan hjelpe oss og forstå hvem disse terroristene er - hvordan de jobber - og hvordan vi skal stoppe de.
Ref saken i Kongo, kokainjentene i Colombia og fulle folk i syden så er det verdt mye mer å hjelpe folk som Refstad.

Anonym sa...

Når man trosser alle advarsler fra UD om å reise inn i denne provinsen, synes jeg det er toppen av frekkhet og forvente hjelp fra samme instans, når uhellet er ute.
Det vitner bare om fullstendig egoisme og idioti.
Skal man absolutt inn i "fiendens" område, bør man heller hyre lokale folk, så får man den informasjonen man trenger. Men det er vel heller mindre interessant når det ikke er en norsk journalist som skriver..

Nå får denne idioten sitte på gutterommet og tenke seg om før han drar ut på nok et intetsigende oppdrag i farlige områder.

Neste gang noe skjer, kan disse tåpene betale alle utgifter som UD og norske skattebetalere blir belastet med bare pga av en dåre!

steinar sa...

"Skal man absolutt inn i "fiendens" område, bør man heller hyre lokale folk, så får man den informasjonen man trenger."
-Refsdal tok da visserlig kontakt med en han kjente og stolte på. At denne mannen hadde uærlige hensikter kunne han da ikke vite?

Og ang å tjene penger på sin egen jobb, så er vel det helt legalt?


Refstad har ikke påtatt seg verdens letteste jobb. Men gir sånne som meg, i en trygg jobb - i trygge Norge - informasjon om det som skjer rundt om i verden.

Henriette sa...

Det er viktig at vi blir informert over hva som skjer i verden, og at journalistene mange ganger må risikere noe for å gjøre denne jobben er klart. I dette tilfellet tror jeg nok at Refsdal tok en for stor risiko, men om han gjorde det fordi han er en idealist, mediakåt,eller fordi han vil tjene penge på dette vet ikke jeg.

Det har da ikke blitt opplyst om hvem som har betalt løsepengene. Hvis UD ikke gjorde det, men bare arbeidet med saken dvs. arbeidslønn for de UD ansatte, synes jeg at det er i orden. Om de jobber med denne saken eller drikker kaffe er vel for oss skattebetalere det samme.

Peter Walseth sa...

Jeg har blogget om dette. Jeg er uenig med Oddbjørn. Jeg mener Refsdal er en helt! http://pjattogpolitikk.wordpress.com/2009/11/16/pal-refsdal-er-en-helt/