søndag 5. oktober 2008

Oppdal-ordføreren bagatelliserer

Ordføreren i Oppdal, Ola Røtvei (Ap), bagatelliserer i Aftenposten sist lørdag Moiba-saken på en måte som er ganske oppsiktsvekkende. Slik kommenterer han saken: ”Handler dette om rasisme, er det leit. Men jeg tror dette er blitt noe det ikke er. Jeg har hørt før at folk ønsker en kjent prest i en begravelse. Også som ordfører opplever jeg at folk kommer med tilrop på gaten. En prest må vel også regne med at slikt skjer.”

Det er forståelig at en ordfører vil forsvare kommunen sin og folket der. Men ingen har beskyldt alle i Oppdal for å være rasister. Derfor vitner det om unnfallende overfor alvoret i det sogneprest Joseph Moiba har opplevd i Oppdal når ordføreren snakker helt hypotetisk om saken og ikke kan kalle det som har skjedd ved sitt rette navn.

Videre: At folk kan be om å få bruke en prest de kjenner til et bryllup, dåp eller en begravelse, er ganske vanlig. Jeg vil tro at alle sokneprester har opplevd det. Det ligger ingen desavuering av stedets prest i et slikt ønske. Hvis man for eksempel har en prest i familien, er det ikke uvanlig å be om få bruke vedkommende når en skal ha barnedåp, bryllup eller begravelse. Noe helt annet er det å avvise stedets prest på grunn av hudfargen. Det er rett og slett rasisme og intet annet.

Ordførerens sammenligning med hva han selv opplever av ”tilrop” fra folk på gaten må oppleves av Moiba som direkte krenkende. Jeg regner med at Røtvei ikke har fått tilrop på grunn av sin hudfarge eller andre egenskaper som han ikke kan gjøre noe med. Å si at en prest må regne med det Moiba har opplevd, viser at ordføreren ikke tar saken alvorlig. – Med en slik holdning fra kommunens fremste representant er det mer forståelig at Moiba opplever det han gjør i Oppdal.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for at du satte ord på mine tanker. Hvordan kan vi nå frem til ordføreren med dette budskapet slik at han får muligheten til å reorientere seg?
Mirjam

Oddbjørn sa...

Takk for kommentaren. Kanskje kan en håpe at Oppdal-ordføreren har lest bloggen - eller at noen tipser han om den.