onsdag 1. oktober 2008

Låner for å gi bort

Mange eldre mennesker tar opp såkalte ”seniorlån” på boligen sin for å ha mer å rutte med i alderdommen. Aftenposten kunne i går fortelle at rundt en tredjedel begrunner slike lån med at de ønsker å gi forskudd på arv til barn og barnebarn. Dette er et nytt eksempel på hvordan besteforeldregenerasjonen i dag stiller opp for sine barn og barnebarn.

Ikke minst er foreldre klare for å støtte voksne barn og barnebarn når det er økonomisk krise i familien. Forsker Tale Hellevik har i en doktoravhandling fra 2005 påvist at et stort flertall (86%) av de spurte i alderen 18-35 år var sikre på at foreldrene vil trå til med hjelp dersom det skulle bli krise, og 84% ville ikke nøle med å spørre om slik hjelp. Femten prosent opplyste at de har fått økonomisk støtte av besteforeldrene sine det siste året.

Gallup-undersøkelser bekrefter at det flyter atskillig økonomisk støtte fra foreldregenerasjonen til voksne barn. I en spørreundersøkelse som TNS Gallup gjorde for Sparebankforeningen for en tid siden, opplyste 34% av foreldre over 40 år at de har gitt økonomisk hjelp til barna sine til kjøp av bolig. Blant foreldre som var 60 år eller mer, var giverandelen oppe i 44%. Bidraget fra foreldrene kommer ofte i form av forskudd på arv. I gjennomsnitt gir foreldrene over 328.000 kroner i støtte til barnas boligkjøp. I Oslo og Akerhus får de unge som blir sponset av foreldrene i snitt 530.000 kroner. Nesten halvparten av foreldrene som allerede har gitt støtte til barna, tror at de kommer til å gi dem ytterligere økonomisk støtte i fremtiden.

Ingen kommentarer: