lørdag 1. januar 2011

Forankring og trygghet

Som så ofte før holdt Kongen en meget god nyttårstale. Kong Harald har alltid noe på hjertet når han taler nyttårsaften. Av mange gode momenter merket jeg meg særlig at han pekte på den betydning vår egen trygghet har for andres frihet. ”Står vi støtt i oss selv, trues vi ikke så lett av andre – selv om de er forskjellige fra oss”, sa han, og fortsatte med å vise til den forankring signingen i Nidarosdomen gav ham selv og Dronningen da de ved begynnelsen av deres gjerning kjente behov for å hente støtte og kraft fra det han kalte sitt grunnfeste. ”Når en finner sitt eget feste, er det enklere å møte andre der de står”, sa Kongen, som innledet talen med å vitne om en erfaring som jeg tror mange andre som også har levd noen år vil kjenne igjen: ”Etter hvert som jeg blir eldre, har jeg blitt mindre engstelig for reaksjonene på mine valg og handlinger.” – ”Vi skal handle modig og gjøre det vi tror er rett. Da vokser vi som mennesker. Da vokser vi som nasjon.”

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har en flott konge men sitter igjen med en følelse han glemte oss
etnisk Norske i talen sin .

JØRGEN

Anonym sa...

Jeg har lest talen flere ganger og mye han sier er meget tankevekkende, MEN han bor som mange norske på hans alder i en boble. En generasjon som vokste opp etter krigen, som hadde de gode årene uten store problmer, med oljerikdom og finansiell fremgang for de fleste, med sikkerhet og som NATO medlemsland alltid med den store broren i ryggen.

I dag ser Norge anderledes ut, med tildels store innvandererproblemer som den eldre generasjon ikke blir konfrontert med, siden de fleste sitter i sine egne store hjem med hytter på fjellet og leilighet i syden og er derfor ikke omgitt av mennesker med en helt anderledes religion og anderledes kultur. ”Står vi støtt i oss selv, trues vi ikke så lett av andre – selv om de er forskjellige fra oss”, er ikke vanskelig å si hvis man ikke bor i en bydel i Oslo hvor norske barna blir mobbet og må bytte skole, hvor man ikke går ut etter mørkets frembrudd, hvor en liten gris på veggen på barneavdeling på sykehuset må fjernes, hvor jenter og gutter ikke kan delta sammen i gymtimen. Hva hjelper det at vi ”står støtt i oss selv, og ikke trues så lett av andre – selv om de er forskjellige fra oss”, hvis de som er forskjellige fra oss ikke tolerere og aksepterer vår kultur?

Oddbjørn sa...

Du har noen gode poenger, men jeg synes nok du generaliserer vel mye i din beskrivelse, både når det gjelder påstanden om å leve i en ”boble” og beskrivelsen av ”de som er forskjellige fra oss”. – Men uansett mener jeg Kongens uttalelse står seg. Nettopp i en situasjon hvor en utfordres av det som er annerledes, og endog eventuell intoleranse og fordommer, er det viktig at en selv har et sterkt ankerfeste og kan ”stå støtt i seg selv”.

Anonym sa...

Jeg er enig med Kongen. Talen hans burde inspirere
alle de som frykter for sin egen identitet ii Norge.

Jeg føler på ingen måte at han glemte
etnisk norske i sin tale. Jeg synes han befestet sin
identitet som nordmann, ved å velge sine ord med
omhu, og tale til hele folket.

Han lar seg ikke skremme til taushet, og han har et
godt poeng i at den som står støtt i seg selv har
mindre å frykte.

Jeg synes vi har en fortreffelig konge, og mener
at dersom Norge skulle bli republikk, hadde vi
nok aldri hørt en president gi en tale som dette.

Anonym sa...

Det stemmer ikke at en president ikke kan holde en tale slik som Kongen, en president kan og burde holde en politisk tale, hva jeg mener Kongen ikke burde. Han burde være mer nøytral og ikke fremheve politikken til bestemte partier, hva han uten tvil gjorde i denne talen.

En annen blogger skriver her at han befestet sin identitet som nordmann, som Konge er det ikke vanskelig, men befestet han sitt folks identitet? Jeg mener tvertimot, han gjorde oss bare mer usikre over vår identitet som nordmenn.