Sist fredag hadde Skavlan invitert Bjarte Baasland til sitt talkshow, der Baasland fortalte litt om hvordan sølte bort flere titalls millioner kroner på nettspill. Eva Joly deltok også i programmet. På spørsmål om hvordan hun opplevde å høre historien, svarte Joly ifølge Vårt Land ”pinlig”. Hun stilte seg spørrende til hvorfor dette er i det offentlige rom og at dette ikke burde vært fjernsynsmat. Joly mente at det bare er ofrene som kan tilgi, og at offentlig botsgang tjener til noe.
Denne delen av samtalen ble sløyfet i utsendelsen fredag kveld. En redaksjonssjef i NRK opplyser at Eva Joly etter opptaket ga uttrykk for at hun gjerne så at disse uttalelsene skulle tas ut, fordi hun syntes hun hadde ordlagt seg litt hardere enn hun egentlig kunne så inne for.
Det passet sikkert godt for programledelsen som her egentlig ble utsatt for ramsalt kritikk. Uansett, Joly traff spikeren på hodet. Etter min mening var kritikken berettiget. Jeg har vanskelig for å forstå hva en slik tragedie har i et slikt TV-program å gjøre. Baasland har behov for å fortelle sin historie, blir det sagt. Ja, det har han rikelig anledning til å gjøre i retten, der historien hører hjemme. Dessuten har han fortalt den i en bok, som den som gidder, kan kjøpe. Gjennom TV-eksponeringen får den mer reklame enn den fortjener. Ønsker mediene å belyse spillegalskap, kan de spørre Hans Olav Fekjær. Han kan gi atskillig bedre opplysning om fenomenet.
”Baasland på Skavlan” føyer seg inn i rekken av eksempler på at folk som begår uakseptable eller kriminelle handlinger, hentes inn til TV og der framstår mer eller mindre som "helter" eller "ofre". Men i noen hjem sitter de virkelige ofrene. Få er interessert i dem.
3 kommentarer:
Jeg er egentlig ikke så veldig uenig med deg, men jeg tror det kan virke preventivt å se et menneske som har blitt "fanget av spillegalskapen. Kan ikke det virke preventivt, samt fremme forståelse for problemet?
Peter Walseth: Hvis slikt virker preventivt, må det vel gjelde andre som har mistet kontrollen også? Lommemannen f.eks. Han kommer vel på Skavlan han også, når boka hans kommer.
Vi som engasjerer oss i familiene som rammes av spilleavhenighet har en helt annen oppfattning enn du skildrer her. Faktum er at baasland saken har den effekten at den får mange til å revudere å spille poker osv på nett. Dette fordi denne saken viser hvor kyniske disse spilltibyderne er. Det er viktig å få frem om man skal klare å forebygge spilleavhengighet.
Jeg er enig i det du sier angåedne Hans Olav, han er knakende god på dette feltet. men samtidig vil jeg si at andres erfaringer både som spillere og de som står rundt har mer effekt på folket der ute, da i forebyggende forstand. Dessuten er det et likemannsprinsipp som er gjeldende her, når noen ser at andre står frem med historien sin så bidrar det til at det er lettere å ta kontakt med hjelpeapparatet.
Derfor er min konklusjon at det var viktig at denne saken kom ut i det offentlige lys.
Legg inn en kommentar