onsdag 6. februar 2008

Machokulturen i norsk fotball

I et innlegg i Aftenposten i dag griper idrettsprofessor ved Høgskolen i Telemark, Gerd von der Lippe, med rette fatt i Raymond Johansens uttalelse nylig om at det er ”for mange kjerringer i norsk fotball”, og disse ”farer med alt for mye rykter og sladder”. Raymond Johansen er styreleder i Vålerenga Fotball og statssekretær i Utenriksdepartementet.

Det kan være at styrelederens måte å uttrykke seg på vekker gjenklang i fotballmiljøer som til tider viser en forbausende sans for vulgære uttrykksformer, men spesielt passende for en mann som leder en av våre største fotballklubber og bekler et viktig offentlig embete kan det neppe sies å være. Styrelederen og statssekretæren bidrar til å befeste de kjønnsstereotypiene som det allerede er alt for mye av i norsk fotball.

Gerd von der Lippe minner også om Åge Hareides sleivete uttalelse etter herrelandslagets tap mot Tsjekkia i høst. Det var ”for mye damete utpå Ullevål den kvelden”, fikk vi høre. Det var ikke ment som noe kompliment. Kanskje burde både Johansen og Hareide ta lærdom av damene i stedet for å bruke kvinnenavn som skjellsord. Det kan være grunn til å minne om at kvinnelandslaget har både OL-gull og VM-gull, noe herrelandslaget ikke har vært i nærheten av.

Ingen kommentarer: