torsdag 28. februar 2008

Kronprinsessen utgir salmer

Kronprinsesse Mette-Marit har laget en salmeplate på Kirkelig Kulturverksted, og har i et intervju i Vårt Land lagt inn et godt ord for en side ved den pietistiske livsholdning. Ikke uventet har dette skapt et visst røre hos medieeliten i hovedstaden. Her beveger hun seg nok på grensen av det den liberale fundamentalismen kan tåle. Alt skal være tillatt, bare ikke en overbevisning om at noe er sant her i livet – og fremfor alt må man ikke framstå i offentligheten med en religiøs tro og tale om Gud. Når man så endog tillater seg noe så uhørt som å hevde at det faktisk kan være noe bra også ved den utskjelte pietismen, ja, da er man farlig nær å legge seg ut med det kulturelt korrekte.

Men i ”Redaksjon En” tirsdag kveld kunne NRK's autoriserte hoffekspert, Carl Erik Grimstad, berolige alle forskrekkede sjeler: Det dreier seg om ”en kristendom av den liberale typen,” fikk vi høre, "en type kristendom og som favner vidt. Ikke noen mørkemenn her”, kunne han fortelle. – Og i VG i dag uttrykker en av avisens spaltister glede over at de som om noen år skal ta over som den norske kirkens overhoder, tross alt ”ikke har valgt den mest konservative og mørkemannsdominerte delen av norsk kristenliv”. Dermed kan man slappe av rundt om i redaksjonene og på teaterkaféene. Godt at man der har ”mørkemennene” å distansere seg fra.

Så får det heller våge seg at man sjelden eller aldri bryr seg om å fortelle hvem disse er og begrunne hvorfor de fortjener stemplet.

Ingen kommentarer: