torsdag 30. september 2010

Nok en gang

Så har det skjedd igjen. En av de største, ja, den for tiden aller største innenfor sykkelsporten er tatt for doping. De to siste årenes vinner av Tour de France, Alberto Contador, er tatt for doping. Contador vant Touren også i 2007. Contador er tatt for bruk av clenbuterol, et stoff som øker styrken vesentlig hos mennesker i kombinasjon med styrketrening. Som vanlig er nekter Contador for at han har dopet seg. Det må skyldes matforgiftning, mener han. Hørt den før? Contador er ikke den første Tour de France vinneren som mer tatt for doping. Vi husker vinneren i 2006, Floyd Landis, som ble fratatt seieren fordi han hadde dopet seg. Senere har Landis anklaget den sjudobbelte Tour-vinneren Lance Armstrong for doping, og Armstrong er for tiden under etterforskning for doping.

Det er lenge blitt hevdet at sykkelsporten tar doping veldig alvorlig og har skjerpet seg kraftig i kampen mot en juksekultur som knapt har sin like. Det er sikkert riktig at man har skjerpet seg. Det skulle da også bare mangle. Men noe oppgjør med en sportens formidable juksehistorie tar man ikke. Et godt eksempel er den tidligere Tour-vinneren, dansken Bjarne Riis, som etter mange år endelig innrømmet det mange hadde mistenkt ham for, at han var en doper da han var aktiv sykkelrytter. Dette fikk ingen konsekvenser for Riis. Han er i dag en av de store direktørene innenfor den profesjonelle sykkelsporten. Ironisk nok er han leder for et nytt lag som har sikret seg nettopp Alberto Contador som medlem av laget. I så måte kan en si at Contador kom i godt selskap.

TV2-kommentator Johan Kaggestad kaller situasjonen "krise", og den norske rytteren Edvald Boasson Hagen at sykkelsporten går i riktig retning. Kanskje det? Men det røyner unektelig på troverdigheten.

Oppdatering:
Ytterligere to spanske sykkelryttere er tatt for doping
Contador frikjent i Spania
Kaggestad oppgitt

1 kommentar:

ludde sa...

Røyner på? Denne idretten har ingen troverdighet overhodet, og har ikke hatt det på minst 30 år. Contador er nok hverken bedre eller verre enn andre toppsyklister, inkludert våre egne.