mandag 29. desember 2008

Hamas – en ulykke for det palestinske folket

Hamas visste meget godt hva de gjorde da de brøt våpenhvilen fra juni og satte i gang med rakettangrep mot byer og landsbyer i Israel. Det ble voldsomme gjengjeldelsesaksjoner fra Israel. Sterke appeller fra palestinernes egen president og Gazas ordfører gjør ikke noe inntrykk på terroristene. De har kun ett ønske – å få trappet opp konflikten så mye som mulig. Ofrene er sivilbefolkningen på begge sider. Ikke minst må Hamas’ eget folk gjennomgå ufattelige lidelser.

Når det er sagt – Israels gjengjeldelsesaksjoner er hinsides enhver rimelighet og fornuft. Israel må også vite at deres handlemåte aldri vil gi dem noen fred. Derfor fordømmer statsledere over hele verden med rette bombingen – USAs president unntatt. Vi får håpe at Obama velger å bruke sin innflytelse overfor Israel til å få landets regjering til å velge en annen vei.

Denne gangen har det vært mer balanse i reaksjonene her til lands – både blant mediene og politikerne. Men det skulle da også bare mangle. Det er Hamas som først og fremst må bære ansvaret for at konflikten nå trappes opp. SVs reaksjon er det forutsigbare unntaket. Den norske utenriksledelsen skal ha ros for at de avviser SVs krav om at vi skal kalle hjem vår ambassadør i Tel Aviv.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, jeg antar at brorparten av befolkningen vil leve i fred og fordragelighet. Dessverre er det alltid en minoritet som må ødelegge for alle andre, i dette tilfellet er det nok Hamas.

Anonym sa...

All den tid Israel nektet å oppheve blokkaden av Gaza kan jeg ikke se hvordan man ensidig kan beskylde Hamas for det som skjer.

Anonym sa...

All den tid Israel nektet å oppheve blokkaden av Gaza kan jeg ikke se hvordan man ensidig kan beskylde Hamas for det som skjer.