mandag 11. desember 2006

Medienes troverdighet

Mediedebatten i første uka i desember ble dominert av oppslaget i VG om at Dagbladets kulturredaktør Hege Duckert, hadde hjulpet kronprinsparet med å sette sammen en passende vennegjeng for Norges kommende kongepar. Duckert selv benekter hardnakket å ha hatt en slik funksjon. Uansett hvordan det måtte være med dette, kjendisfaktoren i kronprinsparets vennegjeng er høy, meget høy.

I og for seg ikke så mye bry seg om, hadde det ikke vært for at vennegjengen omfatter en rekke høyt profilerte mediefolk. Da har mediene et større problem enn kongefamilien.Hvor dette fører hen, har historien om Duckerts bryllupsfest avslørt til fulle. Her stilte bl.a. kronprinsparet sammen med en rekke kjendiser – uten at Dagbladet, som alltid ”vil være foran” fant det interessant å opplyse folket om dette.

Historien om Ari Behns famøse partipolitiske bekjennelse føyer seg pent inn. At Ari Behn finner det opportunt å gå ut med dette til hele folket gjennom TV2-nyhetene, er en sak for seg. Det viser vel bare at Ari Behn ikke akkurat kan sies å ha noen spesielt godt utviklet vurderingsevne. Verre er avsløringen om at Ari Behn også fortalte dette i en tale til Ap-vennen Trond Giske på hans 40-årsdag, uten at noen av de mange mediefolkene som fylte opp denne kjendisfesten, brydde seg om å formidle nyheten. En etter en har de samme mediefolkene stått fram og bedyret at de ikke hørte hva Behn sa. Enten stod de på gangen da talen ble holdt, eller de var ikke kommet ennå da Behn talte! Pinlig, spør du meg.

Også NRK har tråkket i baret i denne saken. NRK’s Frokost-TV har i en tid holdt seg med to mediekommentarer, som på fredag morgen kommenterer de mest aktuelle sakene i uka. Disse kommentatorene er nettopp de to mest profilerte mediefolkene i kronprinsparets vennegjeng: nevnte Dagblad-redaktør Hege Ducket og Anders Gievær, leder av VG’s leder-og kommentaravdeling. Hva ville NRK nå gjøre? Flere enn jeg regnet med som en selvfølge at NRK nå kuttet ut de to. Ja, for NRK kan da umulig holde seg med kommentatorer som skal kommentere seg selv? Og skal de ikke kunne si noe om ukas heteste sak, ja, hva har de da egentlig der å gjøre?

Men nei da. I Frokost TV fredag morgen stilte Duckert og Gievær som vanlig i studio om morgenen for å kommentere ukas begivenheter! Jeg trodde knapt mine egne øyne. Etter noen hyggelige og intetsigende spørsmål av verste sportsjournalistiske merke av typen ”Hva føler dere nå?”, gikk man over til å kommentere medieuka uten at det kunne sies noe som helst av betydning om ukas heteste sak!

Norge er et lite land, heter det. Det kan være vanskelig å finne folk som ikke er inhabile. Nå vel, så vanskelig kan det vel ikke være. Det finnes faktisk vettuge folk også utenfor lokalavisene i Akersgata!

Ingen kommentarer: