tirsdag 15. mars 2011

Et sindig folk

Hjemlige problemer blir små i forhold til det vi nå ser i Japan. Bildene av tsunamiens herjinger fortoner seg nesten uvirkelige. Men virkeligheten for japanerne er mye, mye verre enn det bildene kan formidle. Som tilskuer til dramaet kjenner en på avmakt og fortvilelse.

Jeg imponeres av den sindighet og verdighet som japanerne viser i situasjonen. Dette er et folk og en nasjon som har opplevd fryktelige kriser også før. Det skulle være nok å minne om 2. verdenskrig og de lidelser som de politiske og militære myndighetene den gang påførte dette folket. Japanerne er også det eneste folk i verden som har fått erfare atomvåpenets forbannelse.

I tillegg til den fryktelige naturkatastrofen trues de nå også nettopp av en ny atomkrise. Så langt er situasjonen høyst uklar, og det er umulig fra sofakroken i Norge å ha noen klar formening om hvor alvorlig situasjonen er. Avisene opererer med de verste katastrofeoppslag, der de verst mulige konsekvenser antydes, men er ikke i stand til å gi troverdig informasjon om de faktiske forhold. Ekspertene som står fram på skjermen, beskriver mulige skrekkscenarier, men understreker at det fortsatt dreier seg om en mulig utvikling og ikke en faktisk situasjon. Alle i Japan setter nå sin lit til femti brannmenn som risikerer livet for hindre katastrofen.

Gahr Støre anbefaler nordmenn ikke å reise til Japan eller oppholde seg der, og utlendinger rømmer landet. Norske misjonsorganisasjoner anmoder sine utsendinger å reise hjem. I denne situasjonen hører vi en norsk misjonær si at det for hennes del er uaktuelt å forlate Japan. Hun vil heller bli der hun er enn å reise hjem og vite at hun har sviktet sitt kall.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Atomkrisen har nå kommet til EU.. nå stenger de atomkraftverk.. så kommer atomkrisen til Norge.. europa trenger strøm og Norge deler villig vekk.. så kommer atomkrisen til deg og meg... snart må vi spare på strømmen fordi vi har solgt alt til europa...og det lille som er igjen må betales i dyre dommer.. staten taper inntekter og finner nå opp atom-avgiften.. ER DET NOEN SOM SER HVORDAN DETTE ENDER!!!

Anonym sa...

Her snakker vi om en mulig atom katastrofe, der millioner av mennesker risikerer å bli skadet/drept av radioaktiv stråling/nedfall, og så kommer du rekande med kommentarer om at vi risikerer høyere strømregning eller noen kr mer i avgifter? Påstår du også da gjerne at d er japanerne sin feil dette da? At de blir rammet av katastrofe etter katastrofe? Eier du ik skam i livet? Ett mer snevert syn på livets gang og konsekvenser har eg ik sett tidligere. Akkurat nå i denne stund, finst det viktigere ting å tenke på enn strømregning. Kjøp deg ett telt, selg huset å flytt ut med stormkjøkken visst du bekymrer deg så jævli for framtida DI her i lille bekymringsfrie Norge.

Anonym sa...

Paradoks

Dette skjer fordi vi leker Gud. Menesker forsvinner fra denne planeten fordi vi kommer til å bli uønsket av den.Alt vi gjør , går i det retning at planeten lider og det naturlige balansen blir brutt, alt dette for å tjene mer penger til de rike . Japanerne har lagret atom avfall i nærheten av reaktorne for å tjene MER penger.De kunne ta sjøvanet for nedkjøling men de ville ikke det fordi det skulle ødellegge alle rør og måleinstrumentene ,dvs de ville tjene MER penger selv i denne kritiske situasjon. Penger ,penger ,penger
Meneskene er blitt utenom det naturlige balansen og de skal vekk ,ingen tvil om. Vi eier ikke planeten ,den kvitter med oss pga vår grådighet.Folk reiser til USA om dagen for å kjøpe BOSS dress og kommer tilbake om dagen.Folk bruker det uerstattelige drivstoff for MORO skyld ikke for behov.Og vi lærer våre barn at de er sentrum av universitetet, vi bare oppdrar dem til å tenke mer egoistisk pga de skal kjøpe mer og mer ,bruke mer og mer penger ,låne mer og mer ,gjøre RIKE ende mer rikere.Hele systemet er galt ,når vi vil forandre på det ? Aldri..vi forsvinner

Henriette sa...

Naturen har vist sine krefter slik at vi mennesker kanskje kan forstå at vi ikke eier denne jorden, men at vi er her bare en liten stund og låner den. Det stemmer at alle skal ha alt; vi skal ha større biler og større hus som skal bli oppvarmet om vinteren og klimatisert om sommeren. Vi skal på flere feriereiser til land langt bort flere ganger i året og skal fly på storbyreiser om helgene. Vi bruker energi uten å tenke over hvor den kommer fra. Vannkraft og andre energikilder var plutselig ikke nok, derfor ble kjernkraftverk bygget, og nå ser vi resultatet. Kanskje vi kan lære noe av denne katastorfen, men jeg tror dessverre neppe det skjer. All honnør til japanerene som har bevist en verdighet i denne katastrofen som er mildt sagt beundringsverdig.