søndag 11. oktober 2009

Tenk deg om, Jagland

Thorbjørn Jagland avviser alle innvendinger mot at hans lederskap i Nobelkomiteen. Jeg har stor respekt for Jagland, og mener han ville være en utmerket leder av komiteen. Men når så mange mener han ikke bør ha denne funksjonen samtidig som han er generalsekretær i Europarådet, bør han tenke seg om en gang til om denne kombinasjonen er særlig klok. Og det er vel og merke ikke bare Siv Jensen og andre politiske motstandere som er kritiske. At en uhildet kapasitet som Eivind Smith, professor i rettsvitenskap, råder Jagland til å trekke seg, gjør inntrykk. Smith mener at den administrative lederen for en organisasjon som Europarådet bør unngå å assosieres med fredspriser som potensielt kan være kontroversielle.

Dette har ingen ting med den aktuelle tildelingen å gjøre. Pristildelingen til Obama lar seg forsvare, selv om man kan spørre om ikke Nobelkomiteen har gjort Obama en bjørnetjeneste ved å gi ham prisen på dette tidspunktet. Jagland har forsvart pristildelingen godt. Hans kritikere blir svar skyldig når han spør hvem som har gjort mer enn Obama det siste året. Men det kan dukke opp kandidater som er atskillig mer kontroversielle i Europa enn Obama. Da vil Jagland ha et problem. At noen i det hele tatt stiller spørsmål ved hans habilitet som leder av Nobelkomiteen samtidig som han er generalsekretær i Europarådet, er egentlig problematisk nok. Nobelkomiteen må være så uhildet og uangripelig som overhodet mulig. Å spille hasard med et så viktig prinsipp for fredsprisens status og anseelse, er ikke klokt.

4 kommentarer:

Liv-Marit sa...

Enig. Jeg håper han skjønner dette selv og at han trer tilbake som leder av Nobelkomiteen etter 10.desember.

Synes forøvrig at denne bloggen oppsummerer veldig bra hvorfor Obama ikke burde fått prisen nå: http://bergesen.wordpress.com/2009/10/10/nobelkomiteen-siktet-godt-men-bommet-pa-malet/

Konrad sa...

Jagland er en hyggelig og velmenende kar, men han mangler dømmekraft.

Christen Moe sa...

Det virker som om komiteen selv var litt flaue over valget av Obama. Jagland lekket på forhånd litt om at tildelingen ville komme til å bli diskutert. Ved bekjentgjørelsen stod dir. Geir Lundestad i bakgrunnen og flirte litt, som en guttunge som var tatt på fersken i å knabbe kaker på kjøkkenet.
Det er Obama-dyrkelsen i Norge som har tatt overhånd. Vi håper selvsagt på at de gode intensjoner og godt formulerte taler vil føre til realiteter. Når den tid eventuelt kommer, kunne Obama blitt en verdig vinner.
Hvis begrunnelsen for tildelingen var ideer og visjoner om en ny retning i amerikansk politikk, burde prisen vært delt i to: En del til Obama og en del til det amerikanske folk som faktisk valgte ham ut fra hans program.

Anonym sa...

Torbjørn Jagland vil nok snakke
med en rådgiver om det er forenlig
og være leder for Nobelkommiten
og Generalsekretær .Vil nok
ta den rette avgjørelsen.

JILL