tirsdag 15. januar 2008

Halvor Nordhaug vant bispevotering

Rektor ved praktisk teologisk seminar ved Menighetsfakultetet, Halvor Nordhaug, ble den suverene vinneren av den kirkelige voteringen til ny biskop i Møre bispedømme. Nordhaug fikk 140 førstestemmer. Det er flere førstestemmer enn alle de øvrige kandidatene til sammen. Han fikk også flest stemmer totalt (når både 1., 2. og 3. stemmene legges sammen).

En klarere melding fra kirkens egne organer kan regjeringen ikke få. Fortsatt har vi den antikvariske ordning at det er regjeringen som utnevner biskopene i den norske kirke. Det er naturligvis helt uholdbart i en tid som vår. Men det ser ikke ut til at regjeringen vil gi slipp på kirkemakten.

Vi har hatt mange eksempler på at regjeringen ikke har utnevnt i samsvar med kirkens eget ønske, slik dette kommer til uttrykk i den omfattende voteringen som gjennomføres i kirkelige organer. Det har faktisk også hendt noen ganger at kandidater som i likhet med Nordhaug har hatt flere førstestemmer enn alle de andre kandidatene til sammen, ikke er blitt utnevnt. Men det ligger noen tiår tilbake i tid. Og det bør ikke skje igjen.

Selv om Nordhaug etter Giskes smak sikkert er for konservativ i teologien, bør Giske nå vise at han respekterer kirkens eget valg og utnevne Halvor Nordhaug.

Ingen kommentarer: