fredag 16. mars 2007

Suspendert saklighetskrav

Har nettopp sett et nytt eksempel på hvordan enkelte programledere i TV suspenderer enhver form for saklighet når temaet er kirken og prester som lever i homofilt parforhold. I Frokost TV i NRK i dag hadde Petter Nome invitert lederen av menighetsrådet i Bryn menighet i Bærum, Tania Randby Garthus, og Svein G. Josefsen, som prost Liv Rosmer Fisknes nylig ansatte i prestevikariat i Bryn menighet. Det gjorde prosten uten å ha myndighet til det og uten å informere menighetsrådet, som ikke ønsket presten fordi de vil opptre lojalt overfor gjeldende Kirkemøtevedtak.

Som vanlig er når homofilt praktiserende prester er tema i radio og TV, opptrådte programlederen ikke bare som programleder, men også som motdebattant. Dermed kom Randby Garthus i en situasjon som er velkjent for kirkelige representanter som ikke vil bøye seg for enkelte programlederes motto: ”Du må gjerne mene hva du vil, bare du mener som oss!” Det ble to mot en. Feigt kaller vi slikt.

I sin insistering på å fastholde sin egen vinkling avbrøt Nome menighetsrådslederens forsøk på både å forklare saken og sine egne meninger. Desto mer imponerende at Randby Garthus ikke lot seg vippe av pinnen. Meget betimelig forlangte hun respekt for sine meninger.

Uansett hva man måtte mene i homofilisaken burde man i kirken ta avstand fra at en menighetsrådsleder blir behandlet på denne måten av en programleder i NRK. Man kan i hvert fall håpe. Skjønt – i homofilisaken synes saklighetskravet å være suspendert også langt inn i kirken.

Ingen kommentarer: