fredag 3. desember 2010

Engelsk syting

I England er reaksjonene sterke på at landet ikke ble tildelt VM i fotball i 2018. Det er ikke måte på hvor ille det er at Russland ble foretrukket, skal vi tro de engelske søkerne og engelske medier. Også norske England-fans blander seg inn i klagekoret, med Arne Scheie i spissen. Etter det jeg forstår synes han det er ille at han ikke skal få oppleve et nytt VM i England etter at nasjonen er blitt opplyst om at han bodde i telt og så 1966-VM på fotballøya. Da har jeg atskillig mer sans for at Australia føler seg forbigått når et land som Qatar får mesteskapet i 2022. Da FIFA-granskerne gikk gjennom kandidatlandene for 2022, fikk Qatar den dårligste vurderingen av alle søkerne.

Jeg har ikke mye til overs for FIFA-pampene med Sepp Blatter i spissen. Dertil foreligger det alt for mye indisier på at det er mye snusk som foregår i deres kretser. Men at det skulle være så himla galt at Russland får VM fremfor England, har jeg vanskelig for å forstå. Scheie hevder ifølge VG at England hadde den beste presentasjonen. Ja vel, det må han ha lov til å mene. Men har han satt seg inn i hele søknaden? David Beckham sier England kunne ikke levert en bedre søknad. Nei vel, men så var det beste de kunne prestere kanskje likevel ikke godt nok? England ble rundlurt, kan vi lese, visstnok fordi ett av FIFA-medlemmene på forhånd hadde lovet Beckham å stemme på England. Hvor mange FIFA-medlemmer hadde på forhånd lovet andre søkere å stemme på dem? Hvis England har basert sitt håp på den slags løfter fra FIFA-ledere, viser det vel bare hvor naive de har vært. Verden i sjokk, skriver Svenska Dagbladet. I Russland også? Noen skylder på engelske media. Ja, var det så enkelt?

Det var fire søkere. England falt dårligst ut av samtlige, og fikk bare to stemmer i første avstemningsrunde og var dermed den første søkeren som falt ut av avstemningen. Det tyder på at de to andre søkerne som heller ikke fikk mesterskapet, har vel så god grunn til å være skuffet og føle seg forbigått. Men det er bare klagingen fra England som blir slått opp. Engelsk fotball har en status her i landet som ikke står i noe forhold til den fotballen engelskmennene presterer. Landet har vunnet ett VM, det de selv arrangerte i 1966. Siden har de knapt vært i nærheten av å vinne noe som helst. Fotballkultur? Ja visst. Men det finner man da vitterlig også i den andre land. Minner om at f eks Spania også var søker. Og hvem vant siste VM?

3 kommentarer:

Anonym sa...

En engelskmann har tydeligvis drept familien din. Greit nok at du ikke respekterer at England er fotballens hjemland, der de første turneringene ble spilt og reglene laget. Men hvis du vurderer søknadene likt for seg så ser man fort hvem som stiller sterkest med tanke på stadioner, treningsfasiliteter, logistikk osv. Der er England i særklasse, det er jo derfor det er mer eller mindre utrolig at de røyk ut i første avstemningsrunde. Det er vel kanskje ikke så utrolig med tanke på at Fifa har hatt korrupsjonsanklager mot seg lenge, og det ikke uten grunn. Vi fikk luket vekk to vonde frø men ikke de som er gode til å gjemme vekk sporene sine. Andre land har jo så klart også noe å klage på med tanke på Quatar og Russland, selv om ingen hadde i nærheten av en så god søknad som England.

Oddbjørn sa...

Hvem har sagt at jeg ikke respekterer England som fotballens hjemland? Men en slik status innebærer vel ikke at England skal være nærmest selvskreven som VM-arrangør når de rekker opp handa? - Jeg forstår at du har lest Englands søknad (?) og forhåpenligvis også de andre søknadene(?) og respekterer at du mener Englands er best. Selv har jeg ikke lest søknadene og tviler på at særlig mange her i landet har lest dem. Derfor har jeg heller ingen mening om hvorvidt Englands søknad er god eller dårlig. Men jeg konstaterer at England falt totalt igjennom i avstemningen.

Anonym sa...

Det er mye grums i FIFA og Sepp Blatter skulle ha blitt fjernet for lenge siden. Han må ha mye innside-informasjoner som ingen har interesse av at kommer ut, og derfor sitter han fremdeles i denne stillingen. Jeg har ikke noe til overs for WikiLeaks, men det hadde sikkert ikke skadet hvis Assange hadde tatt FIFA litt under lupen.

Arne Scheie må dessverre alltid kommentere alt, han er en Besserwisser i ordets rette forstand.