fredag 27. april 2007

Menns holdninger til vold

Ifølge tall fra Levekårsundersøkelsen blir omlag 20.000 kvinner i Norge årlig utsatt for vold i nære relasjoner. Det er anslått at hvert år blir mellom 8.000 og 9.000 kvinner utsatt for voldtekt. Dette viser at menns vold mot kvinner er et omfattende problem, også i Norge.

En
galuppundersøkelse foretatt på oppdrag av Amnesty blant et landsrepresentativt utvalg på i alt 505 menn i alderen 18 - 60 år viser en nedslående situasjon når det gjelder norske menns holdninger til denne volden. Annenhver mann mener en kvinne er helt eller delvis ansvarlig for å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep dersom hun flørter åpenlyst. Hver femte mann mener en kvinne har et ansvar for å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep dersom hun er kjent for å ha hatt flere partnere. Bare to av tre menn uttrykker at de ville grepet inn for å stoppe en voldshandling. Færre gjør det i praksis.

Et samstemmig politisk miljø har latt seg sjokkere av disse resultatene. En galluppundersøkelse trenger aldri dypt ned i det spørsmålet som tas opp, og det kan skjule seg så mangt bak svarene i en slik undersøkelse. Men resultatene er tydelige nok til at det er all grunn til å bli sjokkert. Uansett hvor uansvarlig et menneske måtte opptre, gir det ingen rett for et annet menneske til å utøve vold. Den manglende viljen hos mange til ikke å ville foreta seg noe for å stoppe en voldshandling, vitner om en alvorlig svikt i ansvaret for vår neste.

Undersøkelsen er et alvorlig varsko til alle som har påvirkningskraft i samfunnet. Hvilke krefter i samfunnet og kulturen er det som bidrar til å skape slike holdninger? Som vanlig roper mange på skolen. Slik gjør alle andre påvirkningsinstanser i samfunnet det lett for seg. Å skylde på skolen er etter min mening skivebom. Skolen prøver så godt den kan for å skape gode holdninger hos barna og de unge. Men skolen har sterke motkrefter i samfunnet, ikke minst i mediekulturen. Og hva med hjemmene? Personlig skulle jeg ønske at myndighetene ville satse mye mer på opplysning og veiledning til foreldre, der ikke minst spørsmålet om hvordan man oppdrar gutter blir viet oppmerksomhet.

Ingen kommentarer: