mandag 9. april 2007

Droppe helligdager?

Lederen av Høyres programsekretariat har funnet ut at hvis statskirken oppløses, blir det unaturlig å opprettholde de kirkelige høytidsdagene som offisielle fridager. ”Påsken må avvikles” er overskriften på utspillet. Så mye har altså han skjønt av stat-kirke-spørsmålet og av kirkelige høytider. Akkurat dette utspillet er så kunnskapsløst og tenkningen bak så grunn at det knapt er verdt å ta alvorlig.

Spørsmålet om å droppe noen høytidsdager har fra tid til annen vært tatt opp med økonomiske begrunnelser. I 1992 foreslo regjeringen at Kristi Himmelfartsdag skulle omgjøres fra helligdag til arbeidsdag for at vi skulle arbeide mer i dette landet. Forslaget ble droppet. Et lignende forslag i Sverige ble også forkastet. I 1998 gikk det rykter om at regjeringen ville fremme forslag om å fjerne 2. pinsedag som fridag. Heller ikke det ble det noe av. Et hvert lignende forslag vil antagelig være like dødfødt i dag. Det er for øvrig interessant å konstatere at i Finland har man gjeninnført helligdager som på begynnelsen av 1970-tallet ble tatt bort. Noe lignende har skjedd i Italia. I 1977 ble trettendagjul lagt til nærmeste søndag. Men bare seks år senere gikk man tilbake til gammel praksis.

Det er en myte at vi har så mange helligdager i Norge. I europeisk sammenheng ligger vi vel omtrent i midtsjiktet. For øvrig finner vi at en rekke land som ikke har statskirke, har mange fridager knyttet til kristne høytider. Frankrike er et eksempel, i motsetning til hva Høyres programsekretær påstår. Blant annet er Kristi Himmelfartsdag helligdag også i Frankrike.

Kalenderåret er formet av kirkeåret med sine høytider og helligdager. Biskop Berggrav skrev en gang: ”Uten kirkeåret ville alle almanakkdager være like grå og pregløse. De ville være uten ansikt. Det er kirkeåret som gir kalenderåret blod og farge og gjør det levende.” Den tette forbindelsen mellom kalenderåret og kirkeåret med sine høytider deler vi med hele vår vestlige kulturkrets. Å droppe kristne helligdager som offisielle fridager vil være å røre ved forhold som stikker dypt i vår kulturelle tradisjon og som betyr mye i folkets liv.

Skal man absolutt røre ved en av de kirkelige høytidsdagene som fridag, vil skadevirkningene være minst om man tok bort skjærtorsdag. I det bibelske grunnlaget for dagen er særpreget knyttet til kvelden. Det er forordnet i Gudstjenestebok for Den norske kirke at skjærtorsdags hovedgudstjeneste kan holdes om kvelden, og dette er en praksis som etter hvert har hatt stor oppslutning.


Men at skjærtorsdag blir droppet som fridag er vel vel heller ikke særlig sannsynlig. Bare spør LO!

Ingen kommentarer: