lørdag 23. juli 2011

Tragedien samler oss

Det siste døgnet har vært helt uvirkelig. Det er ikke lett å ta inn over seg den ufattelige tragedien som har skjedd. Tankene går til dem som har mistet en av sine kjære i Oslo og på Utøya og til ungdommene som opplevde redselsettermiddagen og kvelden på Utøya.
Jeg har fulgt ganske godt med i mediene og på Twitter det siste døgnet. Det har gjort godt å oppleve all den varme og medfølelse som har strømmet mot dem som er hardest rammet. Våre politiske ledere med statsministeren i spissen har stått fram og vist godt lederskap. De har vist en medfølelse, verdighet og besluttsomhet som har samlet oss alle. Kong Harald har som vanlig vært på plass og vist sin hjertevarme. Varmet gjorde også ordfører Fabian Stangs kommentarer i går kveld. Kommentarene fra TV-kanalenes egne medarbeidere har i det alt vesentlige vært både verdige og saklige. Enkelte terroreksperter har imidlertid bommet og ”sett turbaner på høylys dag”, som det ble uttrykt på en tweet.

Opplysningene om den antatte gjerningsmannen har gitt grunnlag for tendenser til utidige generaliseringer om hans ”tilhørighet”. Det gjelder f eks karakteristikker som ”konservativ kristen”, ”Frp’er” m.m. Slike forsøk på å plassere gjerningsmannen i fanget på mennesker/grupper med helt legitime religiøse og politiske holdninger, er ytterst ufine. Heldigvis er disse overtrampene raskt blitt tatt ned av ansvarlige meningsmotstandere, slik f eks Human-etisk Forbunds Jens Brun-Pedersen gjorde på Twitter med sin tweet: ”Kristne i Norge bør ikke hetses for ekstremistens gjerninger, like lite som muslimer i Norge må stå til ansvar for islamistisk terror.” – Tilsvarende arresterte et Ap-medlem forsøket på å gjøre Frp til ”medskyldig”: ”Vi har gode venner i Frp, de kjemper for sin politikk på rett måte - gjennom demokratiet, akkurat som oss i Ap. Ikke våg å skylde på dem.”

Jeg tror vi alle bør ta inn over oss at vi i dette landet faktisk har fostret en person som har vært i stand til å begå en ugjerning som det ligger utenfor vår fatteevne at et menneske i blant oss kan begå. Å dytte denne personen inn i en gruppe eller tre som en så kan distansere seg fra, blir for lettvint.

På bakgrunn av muslimfrykten i Norge er det tankevekkende at den antatte gjerningsmannen er etnisk norsk, født i Norge av norske foreldre, vokst opp i Oslo, gått på norsk skole, avtjent norsk verneplikt osv. I så måte faller den ufattelige ugjerningen inn i mønsteret: Bare de færreste terroranslagene i Europa er begått av islamister.

Jeg aner ikke hvilke motiver den siktede kan ha hatt for sine ugjerninger. Men han har angrepet samfunnet vårt, demokratiet vårt, våre grunnleggende verdier. En ting kan vi slå fast med sikkerhet. Uansett hvilke motiver han må ha hatt for angrepet, han vil aldri nå fram! Tvert imot skal ugjerningen gjøre oss enda sterkere i vår vilje til å stå fast på de demokratiske verdiene som samler oss.

2 kommentarer:

Ørjan sa...

Fin og saklig kommentar! Jeg kjenner meg godt igjen i de inntrykkene og tankene du har.

Jeg synes dessverre at medias dekning til tider har vært preget av jaget etter å være først ute med informasjon fremfor kvalitetssikring av hensyn til berørte parter. Et eksempel på dette er TV2 Nyhetskanalen som feilaktig meldte på direkten at 7 stykker var meldt omkommet på Utøya. Det korrekte på det tidspunktet var at 7 personer var bekreftet omkommet i eksplosjonen i Oslo. Ingen var på det tidspunktet klare over omfanget av situasjonen på Utøya, og mange pårørende kan ha blitt ekstra skremt over å få presentert nyheten om antall omkomne feilaktig samtidig med at de depserat prøvde å komme i kontakt med sine kjære.

Jeg har opplevd en sterk grad av edruelighet i kommentarer fra venner og kjente på sosiale medier, og det er betryggende å se at det ikke har kommet ytringer som fremmer hat og stigmatiserer grupperinger som det er populistisk å tro at kan være involvert i denne typen aksjoner. Såkalte terroreksperter andre synsere i media er jeg ikke like imponerte over. Etter min mening hauset disse opp stemningen som best de kunne i de første timene etter eksplosjonen i Oslo, og det er trist å høre om isolerte angrep på muslimer i løpet av kvelden i går. Jeg håper media er voksne nok til å gå i seg selv i etterkant og kvalitetssikre sin dekning, men spesielt håpefull til at det kommer til å skje er jeg ikke. Det har allerede vært enkelte forsøk i medier i dag på å rettferdiggjøre de feilaktige spekulasjonene som foregikk da behovet for etterettelig informasjon fra befolkningen var som størst.

Anonym sa...

Ikke enig med Ørjan. Jeg synes TV og nettaviser har opptrådt saklig, verdig og uten sensasjonsjag. Avventet offisiell informasjon. Eksempel: Selv da alle måtte forstå at mange flere enn 10 var drept på Utøya, forholdt man seg til de offisielle tallene.
Man har unngått sensasjonsoverskrifter som "skrekk-..", "døds-.." osv. Spekulasjonene rundt hvem som sto bak, var få.

Honnør til media. Omtanke til ofre, pårørende og berørte.