fredag 29. oktober 2010

Bestialske forbrytelser – bestialsk straff

Dagens nyhetsbilde bærer bud om at humaniteten ikke bare står sterkt i Norge. En undersøkelse gjort av InFact for VG viser at en av fire nordmenn er for dødsstraff. Flere Frp-politikere – med stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen i spissen, er blant disse. Og politikere fra Frp og Høyre ønsker at forbudet mot proffboksing skal oppheves.

Argumentasjonen for å gjøre proffboksing lovlig er like besnærende som den er falsk.
Folk kaster seg ut fra fly flere tusen meter over bakken, det er lov å spenne på seg treplanker og hoppe 200 meter på ski og det er lov å sette utfor fossefall i en liten kano. Da må også proffboksing være lov, sier Frp’s Mette Hanekamhaug. Alt dette er farlig, meget farlig. Men forskjellen i forhold til proffboksing er vesentlig. Ikke i noen av de sportsaktivitetene Hanekamhaug nevner, er poenget det samme som i boksing, nemlig å skade motstanderen så mye at han/hun går bevisstløs i gulvet, ikke sjelden med døden som følge.

I en tid da stadig flere land avskaffer dødsstraff av etiske grunner, vil altså mange innføre den igjen. Det utføres mange bestialske handlinger. Noen begår terrorhandlinger som dreper hundrevis av mennesker. Eksemplene er mange. Det finnes knapt grenser for hva mennesket kan få seg til å gjøre. Men hvorfor skal vi som samfunn stille oss på det samme umenneskelige nivå? Da gjør vi oss alle lik de mennesker vi dømmer. Dødsstraff virker ikke mer avskrekkende enn andre straffeformer. Land som har avskaffet dødsstraffen får ikke økt kriminalitet. En henrettelse er overlagt drap, i prinsippet den samme gjerning som den drapsmannen har utført, og den er ugjenkallelig. Uskyldige er dømt for drap i Norge. I USA er mange uskyldige henrettet for mord. Hva sier dødsstrafftilhengerne den dagen vi her i landet har henrettet et menneske som senere viste seg å være uskyldig?

Ved henrettelser i USA ser vi pårørende, som sant nok har lidd et forferdelig tap ved den dømtes ugjerning, gi uttrykk for lettelse og nærmest glede over at gjerningsmannen endelig er henrettet. Slike holdninger og en slik praksis er ikke et sivilisert samfunn verdig. Ønsker vi å se dette i Norge? Frp bør gjøre det klart at Ulf Erik Knudsen og hans meningsfeller i Tromsø Frp er på klar kollisjonskurs med partiet i denne saken.

Det finnes mange bestialske forbrytelser. Men det blir ingen bedre verden ved at vi praktiserer en bestialsk straffeform. Sivil dødsstraff ble avskaffet i Norge ved straffeloven av 1902 (trådte i kraft fra 1905). Det er ingen grunn til å innføre den igjen over hundre år senere.

Oppdatering:
Halvparten av Frp-velgerne vil ha dødsstraff VG Vårt Land
Trist signal, sier Støre til Dagsavisen

7 kommentarer:

Anonym sa...

Skjønner ikke at Bondevik er synes at dette er rart. Det ene livet er vel ikke mere verdifullt enn det andre. Mener også at jeg leste i bibelen at det er bedre å få en kjernstein rundt halsen og kastet i havet enn å gå til helvete. tror det står i Mattias.
Mener at om dødsstraff blir legalt så blir det vel vanskeligere å gjøre noe så grufullt som mange gjør, spesielt mot små barn. Om dødsstraff noen gang blir gjennomført vet jeg ikke.
Hoveddommen kommer vel senere ikke sant Bondevik?

Fred Rune Rahm sa...

Det er mye primitivisme også i den norske folkesjelen. Dessverre.

Anonym sa...

Primitivisme? - onskap er vel bedre å kalle det.

Anonym sa...

Interessant at de samme som er så sterke motstandere av islam og muslimers levesett, vil innføre lovgivning som heller i retning av den som eksisterer i muslimske land som Saudi-Arabia og Iran. Har de våte drømmer om innførsel av sharia i Norge? Offentlig steining på Youngstorget, for eksempel? Vel, på seg selv kjenner man andre.

raagraaum sa...

@ Anonym #1:

Som bloggeier ganske riktig påpeker - det er ikke noe som tyder på at det blir mer av forbrytelser av den typen enkelte ønsker skal medføre dødsstraff.

Egentlig er det vel tvert imot; dødsstraff fører til litt mer alvorlige forbrytelser.

Slike ting skjer nok i de aller, aller fleste tilfellene i sinnstilstander der sunn fornuft og tanke på¨konsekvensene er kobla ut. Men tenk nå over dette:

En person kommer til seg selv og forstår han (eller hun) har begått en forbrytelse som medfører dødsstraff. Ikke nok med det, det finnes vitner.

Hvorfor skal denne personen la vitnene leve?

Anonym sa...

Artige bibelhenvisninger fra første kommentator: Hvor er evangeliet etter Mattias..?? Og hvorfor skriver du til Bondevik? Han har vel fint lite med dette å gjøre.

CJ

Anonym sa...

Godt argument fra anonym! Det er de som kritiserer sterkest voldelige sider ved islam som selv ønsker å ta i bruk de mest voldelige straffemetodene. Slik dobbelthet ser vi også i andre sammenhenger. Det er de mest ivrige etter å drive moralsk opprustning som ofte er de samme som begår seksuelle overgrep.De avslørte katolske prestene er et eksempel.