KrF har tradisjonelt hatt problemer med å utforme en klar og konsekvent kirkepolitikk. Det har antagelig sammenheng at synspunktene spriker mye i partiet på dette saksområdet. Landsmøtets vedtak i stat-kirke-spørsmålet vitner om det. Skuffende nok falt et knapt flertall ned på et mellomstandpunkt som er dårlig prinsipielt begrunnet. Når man fatter et vedtak som blir omfavnet av statskirke-fundamentalistene i Sp, burde det ringe ei klokke i KrF. Også på KrF’s landsmøte lød skremselen om at folk vil miste kirken sin hvis statskirkeordningen opphører. Ganske utrolig at det kan argumenteres slik i landets presumptivt mest kvalifiserte politiske forsamling når det gjelder kirkesaker.
Landsmøtet har imøtekommet kirkemøtets krav på mange viktige punkter, men fastholder det i 2007 meget tvilsomme standpunkt at vi fortsatt skal holde oss med en statskirke i dette landet. I motsetning til flere andre partier har KrF tradisjon for å lytte nøye til kirkens standpunkter. Men akkurat i dette viktige spørsmålet overser landsmøtet det godt begrunnede vedtaket på fjorårets kirkemøte.
Det er utmerket at KrF vil arbeide for at grunnloven skal ha en verdiparagraf. Men en avvikling av statskirkeordningen er ikke noe hinder for at man kan ta inn en generell verdibestemmelse som inneholder en særskilt henvisning til kristne og humanistiske verdier, slik flertallet i Gjønnesutvalget foreslo. Det er liten grunn til å blande dette spørsmålet sammen med avviklingen av statskirkeordningen. Dette desto mer som nåværende paragraf 2 i grunnloven i juridisk forstand ikke er noen verdiparagraf for samfunnet, selv om mange har oppfattet det slik.
onsdag 2. mai 2007
Skuffende kirkevedtak i Krf
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
2 kommentarer:
http://www.idag.no/ledere-oppslag.php3?ID=12608
..."Vi har dessverre tapt muligheten for å få tilbake loven om kristen oppseding og ekteskapsloven (som de rødgrønne holder på å fjerne, den siste del av den gamle kristenretten i Norge).
Men er dere ikke slem med Inger Lise Hansen nå?
Neida, vi sier ikke at ikke hun vil kjempe fra Stortingets talerstol som en løve. Men hun vet like godt som oss at uten en flertallsallianse i Stortinget alt nå – kan ikke disse to lovene berges. De er borte for alltid."
Hva sier pedagogen og politikeren Evenshaug til slike påstander?
Regner med at du mener opplæringslovens paragraf 1-2, som sier at skolen skal hjelpe til med å gi elevene "ei kristen og moralsk oppseding". Jeg tror ikke det er mulig å forsvare en slik lovbestemmelse i dagens flerkulturell samfunn. Dette desto mer som religonsopplæringen i skolen for lengst er vesentlig forandret. Derimot mener jeg det er helt vesentlig at den nye formålsparagrafen som skal komme, gir skolen en klar forankring i kristne og humanistiske verdier. Når det gjelder ekteskapsloven, anser jeg det forslaget som regjeringen ser ut til på skulle komme med, er en ulykke. Er svært spent på hvor mange partier som virkelig vil støtte en såkalt kjønnsnøytral ekteskapslov. Hva vil f.eks. Sp gjøre?
For øvrig: Jeg anser meg ikke som politiker. Deltok i en valgkamp for 14 år siden, men det var også alt.
Legg inn en kommentar