fredag 26. januar 2007

Det nytter å hjelpe

”Selv de som kommer aller skjevest ut i livet, kan hjelpes. Foreldre kan hjelpe. Sosiale myndigheter kan hjelpe. Det er aldri håpløst. Men hjelpen må være av rette slaget: Nær, langvarig, tålmodig og personlig.”

Det er Stein Ringen som skriver dette i en kronikk i Aftenposten i dag. Stein Ringen er professor i sosiologi og sosialpolitikk ved Universitetet i Oxford. Han er en fremragende forsker og forskningsformidler. Jeg hadde gleden av å arbeide sammen med ham i styringsgruppa for Verdikommisjonen. Sjelden har jeg møtt en mer fascinerende samfunnsforsker. Ikke minst har jeg sans for hans uhyre interessante og tankevekkende synspunkter på familien som samfunnsinstitusjon. I bøker som "Reformdemokratiet" (1997) ”The family in question” (1998) og ”Veien til det gode liv” (2000) argumenterer han sterkt og overbevisende for å styrke familiens betydning både i økonomien og i samfunnet.

Men tilbake til hans kronikk. Den omhandler en avhandling som i dag forsvares for dr.polit.-graden ved Universitetet i Oslo. Avhandlingen – som Stein karakteriserer som et ”mesterstykke” – er skrevet av pedagogen Ingeborg Marie Helgeland og dreier seg om hjelpetiltak for ungdom på skråplanet. Helgeland har studert utviklingen til 85 ungdommer med alvorlige rus- og kriminalitetsproblemer som på begynnelsen av 1980-tallet var henvist til et statlig initiert barnevernsprosjekt (det såkalte Buskerud-prosjektet). Det spesielle ved Helgelands undersøkelse – og som gjør resultatene så interessante og viktige – er at hun har fulgt disse ungdommene over en femten års periode, fra de var 14-15 år til 30 år gamle. Helgeland spør: Hvordan kan man få ungdom med alvorlige atferdsvansker inn i et positivt spor?

Det vil føre for langt å gå nærmere inn på resultatene, men hovedkonklusjonen er populært oppsummert i Steins ord innledningsvis. Doktorandens egen, korte oppsummering av resultatene kan leses her.

Undersøkelsen viser bl a at familien er en veldig sterk institusjon. "Familieforankringen består selv der det kan se ut til at en sønn eller datter har brutt båndene”, skriver Stein Ringen. Helgelands resultater ”gir en veldig oppmuntring til foreldre som kommer i det helvete å se sine barn gå mot avgrunnen. Hvis de klarer å holde sammen og ikke gi opp, er det gode sjanser for at barna kommer på fote igjen.”

Ingen kommentarer: