torsdag 24. februar 2011

Sorteringssamfunnet

I dag starter konkurransene i VM på ski i Oslo og nasjonens fokus vil være på Holmenkollen i mange dager fremover. Helt fra jeg var guttunge har jeg vært interessert i skiidrett, og jeg kommer også til å følge med.

Men kanskje nettopp på en slik dag kan det være grunn til å minne om at det finnes spørsmål her i livet som er mye viktigere enn konkurransen om hvem som går fortest og hopper lengst med ski på beina.

Jeg siterer fra et innlegg i Aftenposten i dag av professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk. Han skriver om forslaget om å innføre tidlig ultralyd og avslutter innlegget slik:

”Det er et tiltak som med 100 prosent sikkerhet vil gjøre at flere liv vil bli tatt av dage, i forhold til hvor mange liv som kan reddes med samme tilbud, og det er et tiltak som med 100 prosent sikkerhet vil bringe Norge et nytt, langt skritt inn i sorteringssamfunnet. Og sist, men ikke minst, er det et tiltak som vil føre til at millioner av helsekroner misbrukes, ikke til å redde liv, men til aktivt å fjerne enda flere liv.”

Innlegget anbefales. Du finner det her.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hva blir det neste ? Grensene flyttes hele tiden dersom man ikke stiller prisippielle spørsmål.
--------------

"Det kommer stadig nye krav fra fagmiljøer at den gravide kvinnen har rett til å få kjennskap til alle fosterets gener. Men kan det være riktig at andre mennesker, selv om det er foreldrene, skal kjenne disse?"

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article4043899.ece